Finančna pomoč

Francoski vinarji v težavah, ljudem vse bolj diši butično pivo

R.T.
26. 8. 2023, 09.10
Posodobljeno: 26. 8. 2023, 09.13
Deli članek:

Francoska vlada bo vinogradništvo reševala z 200 milijonov evrov težko finančno injekcijo.

Profimedia
/

Podatki Evropske komisije za prvo polovico tega leta kažejo, da je poraba vina v Italiji upadla za sedem, v Španiji za šest, v Franciji za 15, v Nemčiji za 22 in na Portugalskem kar za 34 odstotkov. Na drugi strani se je proizvodnja vina v Evropski uniji, ki je največja proizvajalka vina na svetu, skupno povečala za štiri odstotke.

Zaradi vedno manjšega povpraševanja, ki je med drugi posledica vse večjega navdušenja Evropejcev nad butičnimi pivi, se je v težavah znašla francoska vinarska industrija, ki jo po poročanju BBC pestijo še druge težave, kot sta prekomerna proizvodnja in višanje življenjskih stroškov. Francoska vlada se je zdaj odločila, da bo vinarjem na pomoč priskočila z 200 milijoni evrov, pri čemer 160 milijonov prihaja iz sklada EU . Večino tega denarja se bo porabilo za odkup presežnih količin vina, pri čemer bodo alkohol prodali za nadaljnjo uporabo v izdelkih, kot so čistilna sredstva in parfumi. Da bi omejili prekomerno proizvodnjo, bo del denarja na voljo tudi vinarjem, ki bi bili namesto trte pripravljeni gojiti druge kulturne rastline, kot so denimo oljke.

Kot je dejal minister za kmetijstvo Marc Fesneau, želijo s finančno injekcijo v industrijo ustaviti tudi padanje cen vina.