Apokalipsa

Video in foto: Nad Gradcem se je razbesnelo nebo, bliskanje vsako sekundo, padala debela toča

S.R.
26. 8. 2023, 08.17
Posodobljeno: 26. 8. 2023, 09.33
Deli članek:

Prebivalci Gradca so doživeli spektakularen večer. Nebo se je razbesnelo, zavladala je električna trojica blisk, grom in strela, na tla pa je padala ogromna toča.

Facebook/Neurje.si/Iris Valenti
Nevihta fotografirana iz Radelj ob Dravi proti Gradcu.

Avstrijsko Štajersko je včeraj zajelo silovito neurje, nevihtna celica, ki je nato odpotovala naprej na Madžarsko, je poskrbela za dramatičen večer. Najprej je bilo mogoče nad širšim območjem Gradca kar vsako sekundo opaziti bliskanje ali udare strele, vse skupaj pa je spremljajo gromko grmenje. To je po navedbah avstrijskih medijev trajalo slabo uro, nato se je z neba vsulo. Močno deževje je začinila še ogromna toča.

Kot so posvarili pri neprofitnem združenju Skywarn, se je nad Gradcem razvila supercelična nevihta, ki je poskrbela za močne sunke vetra in močno deževje s točo s premerom do 8 centimetrov. Niso izključili niti možnosti tornada, a se na srečo ta nato ni pojavil. Vreme se je umirilo ob približno 23. uri. V tem času je voda drla po ulicah, zalilo je veliko kleti, zato so morali na teren številni gasilci. V delih Gradca se je zaradi izpada električne energije ustavil promet s tramvajem, veter pa je podrl tudi več drogov javne razsvetljave. Zaradi debele toče je poškodovanih tudi več streh. Pristojni bodo materialno škodo ocenjevali danes, še poročajo avstrijski mediji.