Tradicija

Klub mučenikov poskrbel, da so klopotci znova veselo zapeli

L. Markelj, P. Perc
25. 8. 2023, 20.44
Posodobljeno: 25. 8. 2023, 21.52
Deli članek:

Jesen in trgatev naznanjajo tudi klopotci, ki so te dni zapeli v marsikateri vinski gorici. Skrbijo za odganjanje ptičev in vsega, kar bi škodilo grozdju, da bo vina čim več in da bo čim boljše.

P. Perc
Člani Mokropoljskega kluba mučenikov pri postavljanju klopotca na Tolstem Vrhu

Na god sv. Roka so na Tolstem Vrhu pri cerkvici sv. Roka klopotec že tradicionalno zagnali člani Mokropoljskega kluba mučenikov (MKM), ki letos praznuje 36 let delovanja.

Tradicija je, da je v podružnični cerkvici najprej maša, po kateri se pod cerkvijo zberejo pri postavitvi in blagoslovu klopotca, ki že naznanja jesen – zorenje grozdja in bližajočo se trgatev. Klopotec so prinesli na prizorišče člani MKM, ki ga tudi vedno postavijo; spremljal jih je priložnostni ansambel Prijatelji Tolstega Vrha.

Mokropoljski klub mučenikov, ki ga zdaj sestavlja dvajset članov, vse leto hrani klopotec v Rokovem hramu, skrbi pa tudi za njegovo vzdrževanje, saj je vedno treba kaj popraviti. Tu je nepogrešljiv član Korenina (Franc Šinkovec), ki je klopotec po blagoslovu tudi zagnal. Marko Šinkovec (Debeli), ki je letos starešina druščine – ta vsako leto izbere drugo oblast –, je zbrane nagovoril. »Upam, da nam bo klopotec klopotal v zadovoljstvo in veselje,« je dejal ter se vsem zahvalil za pomoč in sodelovanje pri dogodku.

L.M.
/

Pospravijo ga ob koncu trgatve

Mokropoljski mučeniki, ki imajo zanimiva »mučeniška imena«, na primer Kopač, Stric, Rožle, Hitri, Feltna, Šofer, Tex, pravijo, da se bodo še naprej trudili ohranjati to lepo tradicijo postavitve klopotca. K sreči na Tolstem Vrhu letos dobro kaže; v tej znani vinski gorici toče ni bilo. Klopotec bo pel vse do konca trgatve; kot pove eden izmed mučenikov, Rok Zupančič (Sapca), sicer tudi predsednik Društva vinogradnikov Šentjernej, ga bodo konec oktobra oziroma v začetku novembra, ko imajo balinarsko noč, pospravili. Takrat na druženju ne manjka pečenega kostanja.

Klopotec, vinograde in vinogradnike je z izbranimi besedami blagoslovil domači župnik Anton Trpin, letos zlatomašnik, ki je poudaril, kako tu vedno pripravijo lep, prisrčen in domač dogodek.

Kot je že tradicija, je dogodek na Tolstem Vrhu popestrilo ubrano petje Šentjernejskega okteta, zbrani pa so se ob postavljenem klopotcu lahko zadržali še dlje, saj so vinogradniki in MKM postregli z rujno kapljico, članice Društva kmetic Šentjernej pa tudi niso izostale z domačimi dobrotami.

L.M.
Postavljanje klopotca DV Šentjanž v vinski gorici Kamenško

Spet pri Milanu Jamšku

V vinski gorici Kamenško nad Krmeljem je več odličnih vinogradnikov, saj je Društvo vinogradnikov Šentjanž pretekli petek tam že petič postavljalo društveni klopotec svojim članom, ki so pridelali najboljši cviček na ocenjevanju ob Tednu cvička. Klopotec bo odganjal škorce iz vinogradov Milana Jamška, ki je s svojo družino že drugič (prvič so pri Jamškovih postavili klopotec leta 2012) izborno pogostil številne goste v Hiši vina Kamenško.

Med temi so bili tudi predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak, aktualna cvičkova princesa Nika Martinčič in ambasador cvička Franci Smrekar. Priložnostne vinske so bile tudi pesmi pevcev šentjanškega društva, ki so se znova izkazali s hitro postavitvijo klopotca.

P. Perc
Milanu Jamšku je predsednik DV Šentjanž Simon Šmit izročil listino in stiliziran klopotec.

Kaj pa manjši vinogradniki?

Enajsta cvičkova princesa Vesna Perko je spretno povezovala prireditev. »Če se le ozremo naokrog, so vidni uspehi in rezultati njegovega dela: skrbno urejen vinograd, v katerega Milan vloži nešteto svojih ur, cvetje okrog nas pa opozarja, da je pri hiši pomembna tudi ženska roka. S skupnimi močmi sta Milan in Andreja zgradila raj, v katerem se družina Jamšek sprošča pod bremeni napornega delovnika,« je povedala.

Milan je pridelal že številna izvrstna, tudi predikatna vina in zanje prejel visoka odličja. Izrazil je pričakovanje, da bo oblast pokazala več razumevanja tudi za manjše vinogradnike, sicer bodo naslednje generacije težko povrnile podobo zdajšnje krajine, če bodo opustili vinogradništvo. Klopotec je blagoslovil župnik Janez Cevec.