Literat

Umrl pisatelj Martin Walser, znan po izjemni knjigi Bežeči konj

P.K./STA
29. 7. 2023, 09.30
Posodobljeno: 29. 7. 2023, 09.43
Deli članek:

Umrl je nemški pisatelj Martin Walser. Star je bil 96 let, je po poročanju več nemških medijev v petek zvečer sporočila založba Rowohlt. Walser velja za enega najpomembnejših sodobnih pisateljev v Nemčiji. Poleg Günterja Grassa in Heinricha Bölla je bil ključna povojna literarna osebnost.

Profimedia
Martin Walser

Walser je za svoje delo prejel številne nagrade, vključno z nagrado Georga Büchnerja leta 1981 in nagrado za mir nemškega knjigotrštva leta 1998.

Eno njegovih najbolj znanih del je kratek roman iz leta 1978 Bežeči konj, ki ga je v slovenščino prevedla Lučka Jenčič. Po romanu, ki so ga kritiki hvalili, so tudi posneli film.

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je v sožalnem pismu Walserjevi vdovi Käthe Walser po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zapisal, da je Nemčija izgubila "velikega človeka in pisatelja svetovnega slovesa".

Pisatelja se v Nemčiji ne spominjajo le po njegovem pisateljskem talentu. Znan je tudi po svojih javno izraženih pogledih in je imel pomembno mesto v politični pokrajini nemške države, ko se je ta spopadala s svojo identiteto po drugi svetovni vojni.

Kontroverzen

Walser je v trenutnih razpravah pogosto zavzel sporna stališča. Leta 1998 je na primer v govoru ob podelitvi mirovne nagrade nemškega knjigotrštva kritiziral "instrumentalizacijo Auschwitza". Menil je, da so nemški mediji preveč govorili o nemški sramoti po holokavstu. Njegove pripombe so naletele na ostro kritiko in ogorčenje.

Walser in profesor sodobne nemške književnosti na Univerzi v Wuppertalu Andreas Meier sta februarja 2015 izdala antologijo Unser Auschwitz (Naš Auschwitz), ki naj bi dokumentirala Walserjevo vseživljenjsko razpravo o tej temi. Kritiki so knjigi očitali, da poskuša "rehabilitirati" avtorja.

Walser se je rodil 24. marca 1927 kot sin gostilničarja v Wasserburgu ob Bodenskem jezeru na jugu Nemčije.