Drama v Perzijskem zalivu

Iranci poskušali zavzeti tankerja, posredovala ameriška mornarica

S.R.
5. 7. 2023, 16.33
Posodobljeno: 5. 7. 2023, 16.42
Deli članek:

V ameriški mornarici so naznanili, da so danes v Perzijskem zalivu uspeli preprečiti, da bi iranske sile zavzele dva naftna tankerja.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Iranske sile naj bi poskušale zavzeti naftni tanker Richmond Voyager, veliko ladjo za prevoz surove nafte, ki je v lasti ameriškega naftnega velikana Chevron. Kot so po poročanju tiskovne agencije Reuters pojasnili iz podjetja, je posadka na varnem, do poškodb ni prišlo, na varnem pa je tudi tovor. Tanker je bil na poti iz pristanišča Ras Tanura na vzhodni obali Saudove Arabije. »Plovilo nadaljuje svojo pot. Varnost naše posadke je na prvem mestu,« je še dejal tiskovni predstavnik podjetja.

Obenem naj bi danes iransko vojaško plovilo izstrelilo strele proti še enemu naftnemu tankerju, je pojasnil tiskovni predstavnik ameriške mornarice Timothy Hawkins. Informacije o obeh incidentih, ki sta se odvila v morju med Iranom in Omanom, so še skope, po navedbah Hawkinsa pa je oba poskusa ugrabitve ladij preprečila ameriška mornarica. Podrobnosti o dogodkih Hawkins ni pojasnil.

V Perzijskem zalivu se od leta 2019 zaradi povečanja napetosti med Iranom in ZDA vrstijo napadi na tovorne ladje. Skozi Hormuško ožino, ozko grlo med Iranom in Omanom, po nekaterih podatkih poteka kar petina svetovne oskrbe s surovo nafto in naftnimi derivati. Po navedbah ameriške mornarice so iranske sile pred dobrim mesecem dni tam zasegle dva naftna tankerja.