Razbijajo vsepovprek

FOTO in VIDEO: Nemiri se iz Francije selijo v Belgijo

A.Z.
30. 6. 2023, 08.21
Posodobljeno: 30. 6. 2023, 09.12
Deli članek:

Po treh dneh razbijaških nemirov v Franciji, ki jih je sprožil incident v Nanterru pri Parizu, v francoskih mestih izgleda kot na vojni fronti. Zdaj se vse skupaj seli še v Belgijo.

Profimedia
Nemiri in nasilje se še širita.

V Franciji so minulo noč na ulice poslali več kot 40.000 policistov, ki so skušali obdrzdati nasilje, ki se je razplamtelo v številnih francoskih mestih. Požigi avtomobilov, vlomi v trgovine in spopadi s policijo se vrstijo eden za drugim.

Profimedia
V Franciji gorijo ulice.

Poleg policije so v Franciji na ulice spravili še posebne enote, nad mesti pa krožijo helikopterji, samo včeraj so opravili novih 420 aretacij. A plenjenje in požiganje se vseeno nadaljujeta. »Odgovor države mora biti zelo odločen,« je dejal francoski notranji minister Gerald Darmanin, v Parizu so medtem ustavili javni avtobusni in tramvajski prevoz, predelu Pariza Clamart pa so uvedli policijsko uro.

V Nanterru so medtem protestniki zažgali stavbo banke, ogenj pa je preskočil tudi na sosednjo stavbo, v kateri je več stanovanj. Gasilci so ga uspešno pogasili, pri tem ni bil nihče poškodovan.

Nasilneži zdaj z molotovkami obmetavajo policiste, v Marseillu je prav tako že prišlo do spopada med protestniki in policisti, v Lillu, Lyonu in Bordeauxu so na ulicah posebne enote policije, v Grenoblu pa so nasilneži s pirotehničnimi sredstvi obstreljevali avtobus, zato so se šoferji odločili, da prenehajo z delom.

Iskra pa je zdaj preskočila tudi v Belgijo, v Bruslju je že prišlo do spopadov s policijo, do sedaj so aretirali okoli 30 pretežno mladoletnih, ki so požigali stavbe in parkirana vozila, največje težave nastajajo v bruseljskem predelu Anneessens.