Novosti

Šolska reforma: Pouk cel dan, domačih nalog ne bo

P.K.
29. 6. 2023, 16.01
Posodobljeno: 29. 6. 2023, 16.46
Deli članek:

Medtem ko pri nas prenova v vzgoji in izobraževanju poteka na različnih inštitucijah tako na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje, kot na zavodu za šolstvo, kjer hkrati pripravljajo nacionalni program vzgoje in izobraževanja (NPVI) in posodobitev učnih programov oziroma šolska reforma, spremembe v vzgoji in izobraževanju vpeljujejo tudi na Hrvaškem.

Profimedia
Poskrbeli bodo tudi, da bodo vsi učenci imeli brezplačen topli obrok.

Z novim šolski letom bodo poskusno uvedli štiriletni program celodnevnega pouka za učence od prvega do osmega razreda. Najprej se bo novost izvajala na 65 šolah, potem pa bo zajela še vse ostale hrvaške osnovne šole.

To sicer ne pomeni, da bodo osnovnošolci za šolskimi klopmi sedeli ves dan, ampak samo od 8. do 15. ure. Od tega časa naprej do 17.30 pa bodo na vrsti interesne dejavnosti. Poleg tega nameravajo v vse razrede sistemsko uvesti rekreativni odmor. Tudi sicer bo gibanje igralo zelo pomembno vlogo; v prvih štirih razredih bodo štirikrat na teden športno vzgojo poučevali športni pedagogi, v vseh razredih pa želijo zagotoviti najmanj 60 minut kakovostnega gibanja dnevno, ki bo tako postalo osrednja prioriteta celodnevne šole.

Brez nalog

Drugače kot sedaj bo še, da bodo že med poukom učenci z učitelji ponavljali in utrjevali snov. To naj bi zamenjalo domače utrjevanje snovi in pisanje domačih nalog, zato inštrukcije ne bodo več potrebne.

Poskrbeli so tudi za finančne stimulacije; šole in učitelji bodo namreč prejeli finančne spodbude za izvajanje programa. Šole po 300 tisoč evrov, ki jih bodo lahko porabile za investicije, učitelji, ki bodo sodelovali v programu, pa bodo prejeli od 5 do 25 odstotkov višje plače. Hrvaški državni proračun bo izvajanje naštetih sprememb v šolstvu stalo 1,5 milijarde evrov.