Uspeh na bojišču

Ukrajinci izkoriščajo zmedo zaradu upora skupine Wagner

STA/Ž.K.
29. 6. 2023, 14.50
Posodobljeno: 29. 6. 2023, 15.17
Deli članek:

Ukrajina je danes zagotovila, da so njene oborožene sile dosegle uspehe proti ruskim enotam in jih na različnih delih fronte potisnile za več kot kilometer nazaj.

Profimedia
Napredek Kijeva v okolici Bahmuta je potrdil tudi poveljnik ukrajinskih kopenskih sil.

"Pobuda je trenutno na ukrajinski strani, zlasti na območju okoli mesta Bahmut v vzhodni ukrajinski regiji Doneck," je danes na Telegramu zapisala namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar in potrdila, da ukrajinske sile napredujejo proti vasem Kliščivka in Kurdjumivka, ki ležijo jugozahodno od Bahmuta. Ob tem je poudarila, da se ukrajinske sile že utrjujejo na osvobojenih območjih. "Sovražnik pa poskuša zadržati svoje položaje in izvaja protinapade, vendar se zaradi izgub postopoma umika," je še dodala.

Napredek Kijeva v okolici Bahmuta je danes potrdil tudi poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksandr Sirski in opozoril, da kljub temu v okolici mesta še vedno potekajo srditi spopadi z ruskimi silami, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ukrajinske sile naj bi se medtem utrdile tudi na ponovno zavzetih položajih na meji med regijama Doneck in Zaporožje. Tam uničujejo rusko vojaško opremo, skladišča in baze, je dodala Maljar.

Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra je sicer že v torek naznanila, da ukrajinske sile izkoriščajo zmedo, ki je nastala po nepričakovanem uporu ruske najemniške skupine Wagner. Upor je namreč po njenem mnenju Kijevu ponudil dragoceno priložnost za izvedbo ofenziv v bližini mesta Bahmut.