Novi napadi

Po zadušitvi upora Wagnerjevih plačancev Rusija nadaljuje z napadi na Ukrajino

M. T. V./STA
26. 6. 2023, 07.37
Posodobljeno: 26. 6. 2023, 07.47
Deli članek:

Ruske sile so od nedelje do davi izvedle več deset novih zračnih napadov na ukrajinsko regijo Zaporožje. Po navedbah generalštaba ukrajinske vojske je bilo pri tem ranjenih več civilistov ter poškodovanih več stavb. O ruskem zračnem napadu so v noči na danes poročali tudi iz Odese na jugu Ukrajine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Profimedia
Rusija spet napada Ukrajino.

Od nedelje do danes so ruske sile po podatkih generalštaba ukrajinske vojske v Kijevu izvedle 33 zračnih napadov in 45 napadov z večcevnimi raketometi. V ruskih napadih so bili ranjeni civilisti, poškodovane so bile stanovanjske hiše, poslovne in upravne stavbe ter zasebna vozila, je razvidno iz poročila generalštaba. Po oceni v poročilu so ruske enote poskušale ustaviti napredovanje ukrajinske vojske na območju južno od mesta Zaporožje in ponovno zavzeti izgubljene položaje. Pri tem naj bi obstreljevale najmanj 30 naselij. Informacij ni bilo mogoče neodvisno preveriti, opozarja dpa. Zgodaj zjutraj so ruski zračni napad zabeležili tudi v Odesi ob Črnem morju. Po poročanju ukrajinske tiskovne agencije Ukrinform je bilo v mestu slišati več eksplozij. Podrobnosti niso navedli.

Ukrajina pa medtem trdi, da so napredovali pri Bahmutu, mestu, ki so ga maja zavzele Wagnerjeve skupine. Ukrajinci trdijo, da so bojno črto premaknili kak kilometer naprej.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je sicere po sobotnem uporu pripadnikov ruske najemniške vojske Wagner v Rusiji v nedeljo po telefonu ločeno pogovarjal z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom in kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem. Oba sta Kijevu zagotovila nadaljnjo podporo v boju proti ruski invaziji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Novo pošiljko orožja oziroma 'vojne pomoči', vredno 110 milijonov dolarjev, Ukrajini pošilja tudi Avstralija.