Vpliv pokojne Diane

Princ William na misiji: odpravil bo brezdomnost

M. T. V.
26. 6. 2023, 07.29
Posodobljeno: 26. 6. 2023, 07.31
Deli članek:

Njegova dobrodelna fundacija pričenja s petletno kampanjo, s katero želijo končati brezdomnost, ki »v modernem in naprednem svetu sploh ne bi smela obstajati«, pravi prestolonaslednik.

Profimedia
Princ William

Kar tri milijone funtov je dobrodelni sklad princa Williama namenil za začetek petletne kampanje Homewards, ki želi odpraviti brezdomnost oziroma če že slučajno pride do tega, bi ta morala biti po prestolonaslednikovih besedah »redka, kratka in se ne sme ponoviti«. »Vsi bi morali imeti varen in zaščiten dom in vsak si zasluži biti obravnavan spoštljivo,« pravi princ William, ki s tem očitno posega tudi v politiko. Mnogi menijo, da je njegova skrb za manj srečne vpliv njegove pokojne mame Diane, ki je sina pogosto jemala s sabo na svoje dobrodelne akcije, med katerimi jih je bilo veliko namenjenih prav brezdomcem.

V Veliki Britaniji je trenutno brez doma okoli 300 tisoč ljudi in William ne želi le poskrbeti za njih, ampak tudi spremeniti pogled javnosti na te ljudi, ki so pogosto stigmatizirani. Združiti želi lokalne skupnosti, gradbene strokovnjake in zasebno industrijo, da bi razvili stanovanjske projekte, hkrati pa tudi strokovnjake, ki bi pomagali brezposelnim zaživeti novo življenje. Zaenkrat je predvidenih šest takšnih projektov na različnih lokacijah, s katerimi bodo potem merili uspešnost odpravljanja brezposelnosti in nadaljevali še drugod, če se bo izkazalo, da projekti delujejo.