Spremljamo dogajanje

Zaradi dogodkov v Rusiji se bo danes sestal naš svet za nacionalno varnost

STA
25. 6. 2023, 08.51
Posodobljeno: 25. 6. 2023, 12.31
Deli članek:

Potem ko je Rusijo in svet v soboto pretresel sicer kratkotrajen upor najemniške vojske Wagner pod vodstvom Jevgenija Prigožina, se danes napetosti umirjajo. Prigožin je namreč po posredovanju beloruskega predsednika svoje sile umaknil.

Profimedia
Stanje v Rostovu na Donu, kjer so pripadniki ruske najemniške vojske Wagner v soboto začasno zavzeli vojaške objekte, je danes mirno.

Kot je v soboto zvečer povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov, so se z Wagnerjem pogodili, da ne bi prišlo do prelivanja krvi. "Najvišji cilj je bil preprečitev prelivanja krvi, notranjih konfliktov in spopadov z nepredvidljivimi posledicami," je pojasnil.

Obenem pa je Peskov zatrdil, da sobotno dogajanje ne bo "v ničemer" vplivalo na ruske operacije v Ukrajini. Dodal je tudi, da ruski predsednik Vladimir Putin ohranja zaupanje v obrambnega ministra Sergeja Šojguja, ki je bil sicer osrednja tarča Prigožinovega upora.

Zaradi zadnjih dogodkov v Rusiji se bo danes sestal svet za nacionalno varnost v ožji sestavi, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom). Dodali so, da bo po sestankupredvidoma ob 13.30 izjava za medije.

Wikipedia
Jevgenij Prigožin

Zadnje informacije

Stanje v Rostovu na Donu, kjer so pripadniki ruske najemniške vojske Wagner v soboto začasno zavzeli vojaške objekte, je danes mirno, od njihovega odhoda pa se je normaliziral tudi mestni promet, poročanje ruske tiskovne agencije RIA povzema srbski Tanjug.

Lokalne oblasti so odpravile omejitve cestnega prometa med Rostovom in Moskvo, kamor so bili borci Wagnerja namenjeni. Zvezna prometna agencija je medtem sprostila tudi promet na avtocesti, pri čemer pa po navedbah ruske tiskovne agencije Tass v veljavi ostajajo določene omejitve v moskovski in tulski regiji.

Kljub umiritvi razmer bo v Moskvi v ponedeljek dela prost dan, ki ga je tamkajšnji župan Sergej Sobjanin v soboto napovedal zaradi upora Wagnerjevcev.