(Pre)drago

Hrvaška realnost, ki boli Slovenca: Lignji 28 evrov, dva sendviča 32 evrov

P.K.
25. 6. 2023, 08.41
Posodobljeno: 25. 6. 2023, 08.45
Deli članek:

Postavke iz naslova so slovenske turiste šokirale med letovanjem na Hrvaškem. So to samo ekstremi, ali so cene pri sosedih res tako napihnjene?

Profimedia
Račun

Medtem ko smo se v preteklosti vsako poletje veselili, da bomo na počitnicah pri naših južnih sosedih za hrano in pijačo porabili manj kot doma, saj je bilo znano, da so prehranski izdelki tam občutno ugodnejši, smo zadnji dve leti, s poudarkom na letošnjem, ko je Hrvaška uvedla evro, daleč od tega scenarij. Nejevolja Slovencev je ob tem močno opazna, saj na družbenih omrežjih vztrajno objavljajo račune iz trgovin, tudi restavracij in barov, in se čudijo nad zneski.

Do znatne spremembe cen navzgor je na Hrvaškem prišlo že lani, ko je ta država septembra zabeležili najvišjo inflacijo, odkar tamkajšnji Državni statistični urad vodi te podatke. Cene življenjskih potrebščin so se denimo v avgustu 2022 v primerjavi z avgustom leta 2021 podražile za okoli 20 odstotkov; najbolj hrana ter brezalkoholna pijača, podobno se je zgodilo tudi z oblačil in obutvijo.

Facebook
Pivo, aperol spritz in sok 16,50 evra.

Poročate na družbenih omrežjih

Izpostavimo samo en primer lanskega ekstrema, ki je zaobšel družbena omrežja: trojica je morala v Opatiji za dva sendviča, tri rogljičke, dva kapučina, malo kokakolo, mineralno vodo in jabolčnega soka plačati 517 kun, kar je skoraj 70 evrov! Najdražja od naštetega sta bila sendviča in sicer sta vsak stala po 16 evrov, skupaj 32.

V skupini Kampiranje je zakon je odmeval račun za 24 evrov, kolikor so morali letos v Poreču za dva decilitra vina in dve kepici sladoleda odšteti slovenski turisti. Ali pa cena za porcijo lignjev v Umagu, ki je aprila letos stala 28 evrov. Izstopa tudi račun družine, ki je v Poreču za pol litra točenega piva plačala 5,10 evra, za aperol spritz 7,40 evra, za dva decilitra soka pa 4 evre, kar je skupaj 16,50 evra.

Nato je najbolj priljubljena turistična destinacija Slovencev s prvim januarjem letos uvedla evro, kar je spet obrnilo sliko, tako je Slovenija postala cenejša od Hrvaške. Novinarji hrvaškega časnika Jutranji list so v začetku letošnjega leta naredili eksperiment in primerjali cene enakih artiklov v isti trgovski verigi pri nas in na v svoji državi, njihove ugotovitve pa so bile presenetljive.

Sir pri nas 2,5 evra cenejši

V hrvaškem Lidlu so kupili deset artiklov (maslo, toast, mineralno vodo, kuhana šunka, sira trapist in cheddar, puding, tunino v konzervi, ajvar in čips), za katere so skupaj plačali 26,46 evrov, nato pa so se odpeljali še v Brežice in enake artikle nabrali še v slovenskem Lidlu. Ugotovili so, da so pri nas za košarico zapravili kar precej manj in sicer 18,90 evra, kar je dobrih osem evrov manj.

Facebook
Dvakrat pol litra piva je 4,80 evra, pol litra mineralne vode pa 2 evra.

Največja razlika je bila pri siru trapist (700 gramskem): na Hrvaškem je takrat stal 8,99 evrov, medtem ko je pri nas njegova redna cena znašala 6,49 evra, v akciji celo 5,19 evrov. Za toast so v hrvaški trgovini odšteli 99 centov – in to v akciji, medtem ko je v slovenski trgovini njegova redna cena 89 centov. Konzerva tunine je na hrvaškem kar 56 odstotkov dražja (pri nas 1,69 evra, na Hrvaškem 2,56 evrov). Za mineralno vodo so pri nas plačali 19 centov, čez mejo pa 31 centov, kuhana šunka pri njih stane 2,25 evrov, medtem ko pri nas 1,99 evrov …

Madžarska najcenejša

Tik pred glavno poletno turistično sezono preverjamo, kaj je s cenami ta hip. Statistični urad RS (Surs) je ugotovil, da so si po novem cene hrane in brezalkoholne pijače v Sloveniji in na Hrvaškem zelo podobne. Surs je tudi za ostale evropske države razkril ravni cen za več skupin proizvodov in storitev za končno potrošnjo gospodinjstev v letu 2022.

Njihove ugotovitve so, da so razlike v cenah v opazovanih skupinah proizvodov in storitev v Sloveniji in sosednjih državah najizrazitejše pri skupini gostinske in nastanitvene storitve: v Italiji in Avstriji so bile te cene za okoli 20 odstotkov višje od slovenskih, nižje v primerjavi z našimi pa cene na Hrvaškem (6 odstotkov manj kot pri nas) in na Madžarskem (30 odstotkov manj kot pri nas).

Hrvaška in Slovenija enako

Cene v skupini hrana in brezalkoholne pijače so bile v Avstriji za šest odstotkov višje, v Italiji pa za tri odstotke višje kot v Sloveniji. Če pa primerjamo Madžarsko in našo državo, so pri naših vzhodnih sosedih cene hrane in pijače brez alkohola za 11 odstotkov nižje, in zanimivo - na Hrvaškem pa enake kot v Sloveniji.

Facebook
24 evrov za dva decilitra malvazije in dve kepici sladoleda.

Kako je z oblačili? V Italiji so bile cene v primerjavi s Slovenijo 8 odstotkov višje, v Avstriji za pet višje, na Hrvaškem za en odstotek nižje in na Madžarskem za 15 nižje od cen v Sloveniji.

Kako pa je s cenami goriva?

Na Hrvaškem je cena 95-oktanskega 1,400 EUR, cena 98-oktanskega pa znaša 1,810 EUR, medtem ko dizel stane 1,300 EUR. Pri nas pa moramo za 95-oktanski bencin odšteti 1,424 EUR, za 98-oktanskega 1,698 EUR, dizel pa pride 1,461 EUR. Na Hrvaškem vas torej pogonska goriva stanejo manj kot pri nas, morate pa biti pozorni, da ne natočite 98-oktanskega bencina. Hrvati imajo tako ko Slovenci regulirane cene goriv in sicer prej naštete veljajo do 4. julija.