Okoljevarstvo

V EU manj ogljikovega dioksida zaradi fosilnih goriv

A.Z./STA
10. 6. 2023, 12.49
Posodobljeno: 10. 6. 2023, 12.51
Deli članek:

Izpusti ogljikovega dioksida zaradi rabe fosilnih goriv so se v EU lani v primerjavi z letom 2021 zmanjšali za 2,8 odstotka. Najbolj so jih zmanjšali na Nizozemskem, v Luksemburgu in Belgiji ter na Madžarskem. Slovenija jih je zmanjšala za 2,2 odstotka

Sherpa
Slika je simbolična.

Fosilna goriva, to so nafta in naftni derivati, zemeljski plina, premoga ter šota, so znotraj držav EU povzročila za 2,4 gigtone izpustov ogljikovega dioksida. Ta predstavlja približno 75 odstotkov vseh izpustov toplogrednih plinov, ki jih povzroči človek.

Kar 17 članic EU je uspelo lani zmanjšati izpuste, pri tem so bile najbolj učinkovite Nizozemska za 12,8 odstotka, Luksemburg 12 odstotkov, Belgija za 9,7 odstotka in Madžarska, ki se lahko pohvali z zmanjšanjem za 8,6 odstotka.

Na drugi strani pa so si nekatere države privoščile večje izpuste, med njimi prednjačijo Bolgarija (za 12 odstotkov), Portugalska (za 9,9 odstotka) in Malta (za 4,1 odstotka).

Po podatkih Eurostata je četrtino vseh izpustov ogljikovega dioksida zaradi zgorevanja fosilnih goriv lani prispevala Nemčija, ta je zaprla vse svoje jedrske elektrarne in zagnala nekatere na premog, ki uporabljajo trda goriva. Sledita Italija in Poljska s po 12,4 odstotka ter Francija z 10,7 odstotka vseh izpustov.

Izpusti iz trdnih fosilnih goriv so se lani, po zgledu Nemčije, na ravni EU nekoliko povečali, medtem ko so izpusti iz nafte in naftnih derivatov ostali na približno enaki ravni. Občutno so se zmanjšali izpusti iz zemeljskega plina.