Bankrot

Propad avstrijskega trgovca s pohištvom, ki je znan tudi številnim Slovencem

A.Z.
10. 6. 2023, 10.02
Posodobljeno: 25. 8. 2023, 10.19
Deli članek:

Pogosto so njihove trgovine obiskovali tudi Slovenci, zdaj gre veriga Kika/Leiner v stečaj. Na cesti bo končalo 1900 delavcev.

Profimedia
Trgovec s pohištvom Kika/Leiner gre v stečaj.

Trgovec Kika /Leiner si je v minulih letih nabral za 150 milijonov evrov dolga, večina pa so ga ostali dolžni državi v obliki davkov. Kar 5 milijonov evrov pa so pobrali od agencije COFAG, ki so jo ustanovili kot sklad za pomoč podjetjem v času covida.

Profimedia
Trgovec s pohištvom Kika/Leiner gre v stečaj.

Stečaj trgovca s pohištvom pa bo po žepu zelo udaril avstrijske davkoplačevalce. In sicer želijo pri Kika/Leiner zdaj od dolga državi plačati le 20 odstotkov, ostalo pa bo seveda »obviselo« na plečih davkoplačevalcev, ki bodo morali tako ali drugače pokriti luknjo v proračunu.

Tudi drugi upniki, v večini primerov so to banke, bodo najverjetneje dobili povrnjen le manjši delež dolga. Največ razburjenja pa je povzročila novica, da so jim že v času, ko je vse kazalo na propad, na pomoč priskočili v COFAG, ki je med covidom skrbel za pomoč podjetij. In tudi to je 5 milijonov davkoplačevalskega denarja.

Profimedia
Trgovec s pohištvom Kika/Leiner gre v stečaj.

Podjetje je sicer zašlo v rdeče številke že omenjenega leta 2018, ko so jih prevzeli pri holdingu Signa, ta je prevzela 46 trgovin tako da je Kiki preostalo še 40 prodajnih mest. Ko se je med prebivalci razširila novica o stečaju, so le-ti dobesedno planili v Kikine trgovine, kjer so oglaševali 30-odstotno znižanje cen na prav vse izdelke. Številni bi radi še unovčili dobropise ali darilne bone tako da je okoli številnih trgovin nastal pravi prometni kaos.

Brez službe bo zdaj ostalo 1900 delavcev.