Promet

Svoje k zastojem prispevajo tudi tovornjaki

A.Z./STA
10. 6. 2023, 08.52
Posodobljeno: 10. 6. 2023, 08.55
Deli članek:

Da je Slovenija tranzitna država, je vsem jasno. Temu primeren je povečan tudi tovornjaški promet. A vsi vozniki se ne držijo prepovedi prehitevanja.

21577
Prehitevanje tovornjakov zgosti še tako gost promet.

Statistični podatki policije razkrivajo, da je vedno več kršitev prepovedi prehitevanja, ki velja za voznike težkih tovornih vozil. Do sredine letošnjega maja je policija obravnavala 591 primerov, v enakem obdobju lani pa 468, kar predstavlja povečanje za 26 odstotkov.

Sicer pri nas od 1. novembra 2021 velja omejitev prehitevanja za težka tovorna vozila, ki presegajo največjo dovoljeno maso 7,5 tone, med 6. in 18. uro na celotnem omrežju slovenskih avtocest in hitrih cest. Zato so poslanci že predstavili pobudo, da naj policija okrepi redni nadzor spoštovanja te omejitve prehitevanja za težka tovorna vozila.

Na ministrstvu so pritrdili, da se število ugotovljenih kršitev na tem področju povečuje. V celem letu 2022 jih je policija sicer obravnavala 1265, medletna primerjava obdobij med januarjem in majem pa kaže na 26-odstotni porast. Policisti omenjene kršitve te prepovedi sicer ugotavljajo ob rednem delu, v poostrenih nadzorih in tudi z opazovanjem prometa iz helikopterja.

Na policiji dodajajo, da se tovorni promet na avtocestah in hitrih cestah ponovno povečuje, kar prispeva k zgostitvi prometa.