Varna Slovenija

Statistika potrjuje, da živimo v relativno varnem okolju

A.Z./STA
10. 6. 2023, 11.31
Posodobljeno: 10. 6. 2023, 11.32
Deli članek:

Po nekaj travmatičnih dogodkih, zadnji je bilo streljanje na ljubljanskih Fužinah, pri policiji poudarjajo, da je Slovenija še vedno varna država, kjer so umori in uboji redki.

Jure Kljajić
Rop pošte v Lendavi.

Slovenija je od nekdaj veljala za precej varno državo, a časi se vseeno spreminjajo. Ropi, tatvine in celo uboji postajajo del našega vsakdana, hoja ponoči po temnih ulicah ni več tako varna kot nekoč. A statistika še vedno govori svoje.

Po podatkih policije o kaznivih dejanjih število ubojev in umorov ne narašča, temveč je v zadnjih petih letih rahlo upadlo.

V obdobju zadnjih pet let in sicer do 5. junija letos, statistika pravi, da je letošnje število kaznivih dejanj primerljivo s tistim iz zadnjih let.

Skupno število kaznivih dejanj zoper življenje in telo je v prvi polovici letošnjega leta v primerjavi z istim obdobjem lani naraslo s 199 na 227, kar je dobrih 14 odstotkov in je najvišje po letu 2019, a število umorov in ubojev je od takrat precej upadlo.

Najbolj krvavo je bilo v letu 2020

Število ubojev in umorov je bilo v zadnjih petih letih najvišje v prvi polovici leta 2020, ko je bilo ubitih devet ljudi, štirje so bili umorjeni. Letošnja statistika umorov in ubojev na območju PU Ljubljana je v primerjavi z lansko enaka - letos in lani sta bila v prvi polovici leta ubita dva človeka, eden je bil umorjen.

Pri policiji poudarjajo, da je šlo pri ponedeljkovem streljanju v Fužinah in podobnih dogodkih v letošnjem letu za dogodke, ki so bili natančno premišljeni. To niso bila naključna kazniva dejanja, ki bi bila usmerjena proti naključnim žrtvam.