Proruski TV-kanali

Rusija na okupiranih ukrajinskih ozemljih širi propagando s pomočjo otrok

M. T. V.
2. 6. 2023, 07.14
Posodobljeno: 2. 6. 2023, 07.23
Deli članek:

Medtem ko se zloglasni Wagnerjevi borci borijo na frontah, ima Rusija v rokavu še enega asa: TV-propagando, za katero uporabljajo otroke.

Profimedia
Rusija za propagando uporablja tudi otroke.

Že lani poleti je Aleksander Malkevič, menda tesen sodelavec šefa Wagnerja Jevgenija Prigožina, na okupiranih ozemljih Ukrajine zagnal proruske televizijske kanale, glavni sedež katerih je v Hersonu, poroča BBC. Do zdaj že oddajajo Tavria TV, Za TV, Melitopol in Mariupol 24, vse pa strogo sledijo kremeljskim propagandnim smernicam, kar pomeni, da zagovarjajo in opravičujejo vojno, hvalijo Putinove odločitve in Ukrajino označujejo za zločinko.

Ob tem se televizije soočajo s pomanjkanjem kadrov, saj je v teh regijah le malo ljudi, ki bi želeli delati za rusko propagando. Zato je Malkevič v Hersonu ustanovil medijsko šolo, postal ravnatelj novinarske katedre na tamkajšnji univerzi in napisal učbenik za novinarje v okupiranih regijah. Na televizijskih kanalih tudi zato, predvsem pa zaradi propagandnega učinka, delajo tudi mladoletni. BBC je na primer govoril z dvema 16-letnicama, ki so ju redno zaposlili kot novinarki. Propaganda preko otrok je namreč zelo učinkovita.

Profimedia
Aleksander Malkevič

Medijski tajkun Malkevič, katerega glavni projekt je sicer državna televizija v Sankt Petersburgu, je sicer pod drobnogledom in sankcijami Zahoda, saj je bil vključen v številne projekte, ki so ruski vpliv širili po Afriki in tudi ZDA. Ruska vlada pa mu je januarja podelila odlikovanje zlato pero Rusije za »organizacijo televizijskega oddajanja na območjih, ki so bila osvobojena«.