20. obletnica

Na leto opravijo kar 450 nujnih medicinskih intervencij s helikopterji

M. T. V./STA
2. 6. 2023, 06.27
Posodobljeno: 2. 6. 2023, 06.49
Deli članek:

Mineva 20 let od ustanovitve helikopterske nujne medicinske pomoči v Sloveniji. Obletnico bodo obeležili danes s svečanostjo v Gozd Martuljku, kjer bo potekal tradicionalni simpozij urgentne, gorske in družinske medicine Ažmanovi dnevi.

M24.si
Mineva 20 let od ustanovitve helikopterske nujne medicinske pomoči v Sloveniji.

Glavni namen helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) je kakovostna oskrba bolnikov in poškodovancev ter njihov prevoz v bolnišnico s pomočjo medicinsko opremljenega helikopterja. Enoti HNMP Brnik in HNMP Maribor opravita skupaj v povprečju 450 intervencij na leto. Poleg tega se je HNMP izkazala za zelo pomembno dopolnilo ekipam reševalcev na smučiščih in Gorski reševalni zvezi Slovenije (GRZS) ob nenadnem obolenju ali poškodbi v gorah, so povzeli v vabilu na Ažmanove dneve.

Vodja enote HNMP Brnik Uroš Lampič poudarja, da je helikopterski prevoz približno trikrat hitrejši od prevoza z reševalnim vozilom, prav tako je prevoz za pacienta veliko bolj udoben. "Zato je naša enota ključnega pomena za posredovanje v primerih možganskih in srčnih kapi, ob poškodbah hrbtenice, glave ... Prepričan sem, da smo s hitrim posredovanjem vplivali na potek zdravljenja marsikaterega pacienta, morda smo komu rešili tudi življenje," pravi Lampič. Izpostavlja tudi, da bodo dodatno učinkovitost pridobili z vključitvijo vseh enot nujne medicinske pomoči v dispečerski sistem zdravstva. Zdravstveni dispečer bo sposoben takoj oceniti, ali je namesto reševalnega vozila bolje aktivirati helikopter. "Če namreč do pacienta pridemo prepozno, ne pomaga nobeno vrhunsko medicinsko znanje in nobena vrhunska medicinska oprema."