Vojna načenja živce

Spor med Čečeni in Wagnerjevci, slednji se bodo pripravili na obrambo Rusije

A.Z.
1. 6. 2023, 21.05
Posodobljeno: 1. 6. 2023, 21.22
Deli članek:

Izgube na obeh straneh v ukrajinsko-ruski vojni so visoke, zato počasi popuščajo živci tudi na ruski strani.

Profimedia
Ruski tanki na neznani lokaciji na vzhodu Ukrajine.

Rusija je po nekaterih informacijah v Bahmutu izgubila najmanj 60.000 vojakov, skupaj v tej vojni že krepko preko 200.000. Zato je seveda nervoza na ruski stran vedno večja, počasi pa tudi rusko ozemlje ni več imuno na vojno delovanje Ukrajine.

Zato je šef zasebne paravojske Wagner Jevgenij Prigožin že nakazal, da bi lahko bila kaj kmalu njihova glavna naloga obramba Rusije. »Vsaj en mesec bomo potrebovali, da si bomo opomogli od dolgotrajne bitke za Bahmut, naše naslednje naloge pa bodo, kot vse kaže, kar na ruskem ozemlju,« je povedal Prigožin.

Profimedia
Jevgenij Prigožin

Skupine ruskih prostovoljcev, ki se ne strinjajo s Putinovo politiko, so napadle rusko mesto Belgorod ob ukrajinski meji, zdesetkane Wagnerjeve enote v Bahmutu pa bodo zamenjale enote ruske vojske.

Spor med dvema zaveznikoma

Nekaj časa so v ruskem interesu delovali tudi Čečeni. Adam Delimkhanov, član ruske dume in etnični Čečen, ki je sicer bližnji sodelavec čečenskega vodje Ramzana Kadirova, pa je v videoposnetku šefu Wagnerja Jevgeniju Prigožinu sporočil, da naj ta neha »jamrati in da naj preneha širiti laži o vojski in bataljonu Akhmat«.

Profimedia
V okolici Lisičanska so tudi enote čečenskega voditelja Ramzana Kadirova, zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Prigožin je namreč na vprašanje, ali je Akhmat sposoben okupirati celotno ozemlje samorazglašene Narodne republike Doneck, dejal, da je ta bataljon mogoče dovolj močan, da zavzame določene točke, da pa ni sposoben prevzema celotnega ozemlja.

Delimkhanov je še dodal, da ta bataljon v celoti dosega cilje, ki jim jih je zastavil ruski predsednik Vladimir Putin. »Seveda pa Jevgenij tega ne more razumeti. Če želi, da mu kaj pojasnimo, nam naj sporoči kje se lahko dobimo in vse mu bomo razložili,« je še dodal Delimkhanov.

Prav tako je kritiziral Prigožina zaradi negativne publicitete o ruski vojski in domnevnem pomanjkanju streliva. Poudaril je, da se v Akhmatu nikoli niso pritoževali »da jim česa primanjkuje. Dovolj je bilo tega jamranja, povej, kje se dobimo in vse razčistimo iz oči v oči kot moški

Predsednik čečenskega parlamenta Magomed Daudov pa se je pridružil kritikam na Prigožinov račun. »Jevgenij, ne poznaš naše sposobnosti in naše cilje. Tvoje vsakodnevne izjave pa samo povzročajo paniko med prebivalci Rusije,« še pravi.