Vojna v Ukrajini

Rusija evakuira otroke iz Belgoroda, medtem ko je v Kijevu v nočnem napadu dva ubila

M. T. V.
1. 6. 2023, 07.22
Posodobljeno: 1. 6. 2023, 07.34
Deli članek:

Napadi tako Rusije kot Ukrajine se nadaljujejo, na obeh straneh poročajo o smrtnih žrtvah civilistov.

Twitter
V Kijevu so v napadih umrle vsaj tri osebe.

V nočnem zračnem napadu na Kijev sta umrla dva otroka in ena odrasla oseba, pravijo ukrajinske oblasti. To je ta teden že četrti ruski napad z brezpilotnimi letalniki in raketami na ukrajinsko prestolnico, župan Vitali Klitčko pravi, da je ponoči odjeknilo več eksplozij, veliko stavb je porušenih, poleg teh smrtnih žrtev pa je tudi okoli dvajset ranjencev.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je medtem včeraj naznanil nov sveženj vojaške podpore Ukrajini, vreden 300 milijonov dolarjev. Kot je poudaril, je Rusija zgolj maja izvedla 17 zračnih napadov na Kijev, zato bodo ZDA še naprej sodelovale z Ukrajino, da bi okrepile njeno zračno obrambo in ji pomagale zaščititi prebivalce pred rusko agresijo.

O smrtnih žrtvah poroča tudi Rusija, ki pravi, da je v ukrajinskem napadu v okupirani regiji Lugansk umrlo pet ljudi. Rusija je včeraj tudi začela z evakuacijo otrok iz ruskih naselij na meji z Ukrajino, saj je Kremelj ocenil, da je situacija tam »alarmantna«. Zadnji teden namreč ukrajinska vojska vse pogosteje vpada na rusko ozemlje, v torek naj bi celo z droni napadli Moskvo.

Guverner Belgoroda Vjačeslav Galdkov je napovedal, da bodo iz teh regij evakuirali več kot tisoč otrok. »Danes je prva skupina tristotih otrok že odpeljana v mesto Voronež,« je potrdil in dodal, da so se tako odločili zaradi poslabšanja situacije ob meji. »Bombardiranje civilnih objektov se nadaljuje. Situacija je alarmantna, zato moramo ukrepati. A medtem z Zahoda še nismo slišali nobene obtožbe proti Ukrajini,« je dejal predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov.