Koliko vas bo stala pot?

Hrvaške avtoceste za zdaj nič dražje, trajekti pač

Monika Horvat
1. 6. 2023, 06.10
Deli članek:

Sezona poletnih dopustov se bo kmalu začela. Tako kot vsako leto se bodo tudi letos številni Slovenci odpravili dopustovat k južnim sosedom. In kako kaže glede cen cestnin?

Profimedia
Na večini hrvaških avtocest sicer velja zaprt cestninski sistem, kar pomeni, da ob uvozu na avtocesto prejmete cestninski listek, ob izvozu pa cestnino poravnate na cestninski postaji

Družba Hrvaške avtoceste, ki upravlja večino avtocest, za zdaj še ni napovedala sprememb glede cen za uporabnike, medtem ko jih je podjetje AZM, ki ima koncesijo za avtocesto Zagreb–Macelj, že z aprilom malenkost povišalo. Prav tako bo v poletni sezoni dražja pot na vse bolj priljubljene otoke, saj bo največji hrvaški ladijski prevoznik Jadrolinija kot običajno sezonsko zvišal cene svojih storitev.

Na Hrvaškem so cene cestnin hrvaških avtocest, ki vodijo proti morju, v preteklosti z nastopom poletne sezone oz. od sredine junija do sredine septembra praviloma povišali za deset odstotkov. Toda zadnji dve leti sezonske podražitve na avtocestah, ki jih upravljajo Hrvaške avtoceste (Hac), ni bilo. Tako za zdaj kaže tudi za letos. Z omenjene družbe so namreč zatrdili, da še nimajo informacije, da bi letos prišlo do povišanj cen in naj bi tako še naprej veljale cene, ki so veljale do sedaj. Toda to ponovno ne drži za avtocesto Zagreb–Macelj, ki jo upravlja družba AZM. Z aprilom so namreč začele veljati nove cene, ki so malenkost višje, in sicer od 10 do 30 centov.

Krški in pelješki most brez mostnine

Na večini hrvaških avtocest sicer velja zaprt cestninski sistem, kar pomeni, da ob uvozu na avtocesto prejmete cestninski listek, ob izvozu pa cestnino poravnate na cestninski postaji. Cestnina se plačuje glede na prevožene kilometre, poleg avtocest pa se plačuje še predor Učka (ob uvedbi zaprtega cestninskega sistema je cena vključena v samo cestnino), medtem ko most na otok Krk in predor Sv. Ilija že nekaj let ne, še vedno je brezplačen tudi pelješki most. Prav tako pa vam letos ne bo treba skrbeti, da boste pravočasno evre zamenjali v kune, kajti evri so z začetkom tega leta postali tudi njihova uradna valuta. Vsi ceniki, objavljeni na spletu, so tako v evrih.

Koliko vas bo stala pot?

Glede na to, da številni Slovenci dopustujejo prav pri južnih sosedih, smo tudi tokrat izračunali, koliko vas bo stala pot do nekaterih priljubljenih hrvaških morskih mest in otokov. Vožnja z osebnim avtomobilom od mejnega prehoda Gruškovje oz. postaje Trakošćan do Zaprešića pred Zagrebom namesto 6,4 evra sedaj stane 6,7 evra. Za vožnjo od Zagreba do Reke pa bo tako kot lani treba odšteti 9,2 evra, do otoka Paga (izvoz Posedarje) 15,7 evra. Cestnina za vožnjo od Zagreba do Zadra (izvoz zahod) je določena pri 16 evrih, za Zadar vzhod 16,50 evra. Za pot do Biograda na morju (Benkovac) boste odšteli 17,6 evra, Šibenika 20,10 evra, Splita (Dugopolje) 24 evrov in do Dubrovnika (Karamatići) 30,6 evra.

Jadrolinija z višjimi cenami v sezoni

Kot kaže, pa bo ladijski prevoznik Jadrolinija tudi letos pred sezono kot običajno zvišal cene, medtem ko dodatnih povišanj, kot je to bilo lansko leto, ne načrtujejo. Višje cene bodo veljale od 2. junija do kar 1. oktobra. Tako bo na primer trajektna karta iz Brestove do Porozine na otoku Cres ter iz Valbiske na otoku Krku do Meraga na otoku Cres znašala za osebni avtomobil do 5 m dolžine in 2 metra višine 17,4 evra, za odraslo osebo 3,45 evra ter za otroka (od 3. do 12. leta starosti) 1,73 evra. Trajektna karta iz Valbiske do Loparja na otoku Rabu bo stala približno 6 evrov za osebo, za otroka 3 evre ter za osebni avtomobil 32 evrov. Vožnja iz Prizna do Žigljena na otoku Pagu pa bo za osebni avtomobil znašala nekaj manj kot 15 evrov, za odraslo osebo 3,3 evra in za otroka 1,66 evra.

Če se boste iz Splita s trajektom odpravili na Brač (Supetar), boste za vozovnico za odraslo osebo odšteli 5,4 evra, za otroka 2,7 evra, za osebno vozilo pa boste morali doplačati še najmanj 22,5 evra. Medtem ko vas bo vožnja od Biograda na morju do Tkona na Pašmanu stala približno tri evre za odraslega, pol manj za otroka in slabih 13 evrov za avtomobil, iz Splita na otok Hvar (Stari Grad) pa boste za odraslo osebo odšteli 7,3 evra, za otroka 3,65 evra ter za osebni avtomobil dobrih 43 evrov. Trajektna karta iz Ploč do Trpanja na Pelješcu bo znašala 5,3 evra za odraslega, 2,65 za otroka in 20,44 evra za avtomobil, iz Orebića do Dominče na Korčuli pa 3,19 za odraslega, 1,59 za otroka in 12,21 evra za avtomobil.

Bobo
Družba Hrvaške avtoceste za zdaj še ni napovedala podražitev cestnin, so pa od aprila že malenkost višje na avtocesti Zagreb–Macelj. Prav tako bodo v času sezone tako kot sleherno leto dražje trajektne vozovnice