Provokacije

Predlagajo vzpostavitev demilitariziranega območja v Rusiji s prisotnostjo mednarodnih enot

S.R.
30. 5. 2023, 09.03
Posodobljeno: 30. 5. 2023, 09.03
Deli članek:

Ruske in ukrajinske oblasti ob bojih na bojiščih ter napadih z raketami in brezpilotnimi letalniki na druge cilje v obeh državah nadaljujeta tudi z vojno besed in idej.

Profimedija
Pogled na rusko-ukrajinsko mejo v vasici Tetkino v ruski regiji Kursk.

Ruske in ukrajinske oblasti ob bojih na bojiščih ter napadih z raketami in brezpilotnimi letalniki na druge cilje v obeh državah nadaljujejo tudi z vojno besed in idej. Vjačeslav Gladkov, guverner ruske regije Belgorod, ki meji na Ukrajino in ki je zato pogosto tarča ukrajinskih napadov, je denimo včeraj postregel z drzno, če ne že nekoliko smešno tezo. Na vprašanje, kako bi lahko zagotovili varnost prebivalcev v tej regiji, je odgovoril, da bi to bilo mogoče storiti z zavzetjem ukrajinske regije Harkov na drugi strani. Rusi so to lani že poskušali, a so jih v septembrski siloviti protiofenzivi ukrajinske sile s tega območja pregnale.

Na navedbe Gladkova se je včeraj posredno odzval svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak, ki je postregel s svojo kontroverzno tezo, in sicer, da bi bilo treba za varnost ukrajinskega prebivalstva na ukrajinski strani vzdolž meje na ruski strani vzpostaviti demilitarizirano območje, in sicer pas širine 100 do 120 kilometrov. »Ključno vprašanje povojnega sporazuma bi moralo biti vzpostavitev varnostnih ukrepov za preprečitev ponovne ruske agresije v prihodnosti,« je zapisal na Twitterju. Po njegovih navedbah bi morale biti na demilitariziranem območju vsaj v začetni fazi prisotne mednarodne enote. Podoljak ocenjuje, da bi moralo to demilitarizirano območje potekati po ruskih regijah Belgorod, Brjansk, Kursk in Rostov, ki jih je sicer sam v posmeh tako imenovanih ljudskih republik Doneck in Lugansk v Ukrajini označil za »republike.«

Medtem so v Kremlju opozorili, da je Ukrajina okrepila napade z brezpilotnimi letalniki na ruskem ozemlju, povečalo pa se je tudi število sabotaž. Iz Kijeva jim odgovarjajo, da Ukrajina bije obrambno vojno na svojem ozemlju in da sabotaže niso plod njihovega dela. Rusija je danes ponoči sicer sprožila nove napade z brezpilotnimi letalniki na Kijev, v katerih je umrla najmanj ena oseba. Napadu na Kijev je nato sledil napad na Moskvo, kjer so brezpilotni letalniki so po navedbah župana Sergeja Sobjanina povzročili manjšo škodo na objektih v prestolnici.