Avstrija

Pri Salzburgu vlak do smrti zbil rjavega medveda, čeprav jih v Avstriji sploh nimajo

A.Z.
23. 5. 2023, 13.54
Posodobljeno: 23. 5. 2023, 13.57
Deli članek:

V Avstriji jim nikakor ne uspe obdržati rjavega medveda, Slovenijo pa izpostavljajo kot primer dobre prakse. Tudi zadnji poginuli medved je bil očitno le turist.

Profimedia
Medvedka z mladičema

Vlak je v bližini Salzburga med Schwarzachom in Pongauom v Avstriji zbil rjavega medveda, pri čemer je žival poginila. V Avstriji je ta nesreča zbudila veliko pozornosti, a ne zaradi nesreče same ampak zato, ker v njihovih evidencah »avstrijskih« medvedov sploh nimajo.

ÖBB
Medved ni preživel trčenja z vlakom.

V Avstriji uradno nimajo nobenega medveda, vsi, ki so trenutno na njihovem ozemlju, so prišleki iz sosednjih držav. Tudi medved, ki je podlegel trčenju z vlakom, je povedal strokovnjak za zaščito živali pri WWF Christian Pichler.

Dvakratno izumrtje

V Avstriji so namreč do sedaj kar dvakrat iztrebili rjavega medveda. »V Avstriji imamo zelo žalostno medvedjo zgodovino. Nobena druga država v naši okolici namreč ni uspela kar dvakrat iztrebiti tega velika sesalca,« pravi Pichler, »povoženi medved je bil samec in je bil najverjetneje samo na poti skozi Avstrijo

V Avstriji so že v 19. stoletju popolnoma iztrebili rjavega medveda, med letoma 1989 in 1993 so ga skušali spet naseliti, a poskus ni uspel. Naselili so 31 mladih medvedov, ki pa so se hitro odselili, nekatere od njih pa so celo ustrelili krivolovci. Zadnji znani »avstrijski« medved Moritz pa je izginil leta 2011, s čemer je je že drugi v zgodovini te države končalo obdobje rjavega medveda.

Niso še pripravljeni

Očitno okolje in avstrijski gozdovi ne ustrezajo medvedu. Koroška in Tirolska, ki bi morala zaradi bogatih gozdov imeti določeno populacijo medvedov, sta popolnoma brez, za vse skupaj pa Pichler delno obtožuje tudi avstrijsko državo ter kmetijsko politiko. »Vse druga države imajo boljši nadzor nad medvedi, pri nas pa jih ne želimo niti evidentirati, kaj šele za njih poskrbeti. Naša narava bi veliko pridobila z zdravo populacijo volkov, risov in medvedov

Po njegovo se nihče ne razburja, ko na leto v Avstriji pogine od 5000 do 7000 ovac, ki padejo po strmih previsih ali si zlomijo noge, ker se brez nadzora pasejo po strmih pašnikih. A ko katero upleni divja žival, je vse narobe.

Medved je bil verjetno le turist

Volkove zdaj v Avstriji prikazujejo kot »zlobne«, populacija risov stagnira, medved pa je postal le še turist v Avstriji. »Celo Slovenija, ki je po velikosti primerljiva s Spodnjo Avstrijo, ima 1000 medvedov. A pri nas jih nikakor ne uspemo obdržati. Pa bi bile rešitve, da se prime tudi pri nas sorazmerno enostavne,« dodaja strokovnjak.

Profimedia
Medvedom avstrijski gozdovi ne dišijo.

Po njegovo bi se tudi medved v Avstriji boljše počutil in bi ostal, če bi imeli boljši nadzor, jih ustrezno zaščitili, prebivalce in kmete izobrazili, kaj medved sploh je in ne bi proti njim vedno znova sprožali pravih gonj, predvsem pa jih ljudje ne bi smeli hraniti, ker s tem izgubijo nekaj nagona, da se človeku umaknejo, če se le morejo.

»Vsaka taka izguba medveda je naravnost tragična za Avstrijo. Od kod se je nesrečna žival priklatila k nam, bomo še raziskali. Upam samo, da ni bil to medved iz kakšnega nelegalnega privatnega živalskega vrta,« še pravi Pichler.