Osebna asistenca

Stavkali bodo proti dvema ministrstvoma in vladi

G.G./STA
23. 5. 2023, 14.21
Posodobljeno: 23. 5. 2023, 14.23
Deli članek:

Nezadovoljni so tudi osebni asistenti. V četrtek bodo stavkali.

Marko Vavpotič / M24
Nenad H. Vitorovič pravi, da si bodo v sindikatu še naprej prizadevali za vrnitev osebne asistence v javni sektor.

"Stavko napovedujemo z namenom zaščite in izboljšanja pravic oziroma dostojanstva osebnih asistentk in asistentov ter drugih delavk in delavcev v dejavnosti osebne asistence," so ob napovedi stavke sporočili iz sindikata. Številni zaposlovalci z izgovorom vse bolj nezadostnega javnega financiranja osebne asistence namreč znižujejo delavske pravice - znižujejo dopust in ukinjajo dodatke. Pristojni v državi pa "pod pretvezo bojda nevzdržnih stroškov izvajajo rezanje sredstev," opozarjajo.

Zastopnik sindikata Nenad H. Vitorović opozarja, da je pravilnik o osebni asistenci, ki ga je sprejela prejšnja vlada, dereguliral delavske pravice, aktualna vlada pa s takšno prakso nadaljuje. Cena ure storitve, ki jo za izvajanje osebne asistence nameni ministrstvo, je 15 evrov. Iz tega izvajalec pokrije tako plačo osebnega asistenta, dopust, stroške, bolniške, navsezadnje tudi stroške obratovanja. Da bi lahko zagotavljali obseg in kakovost storitev ter pravice asistentov na ravni pred inflacijo in draginjo, bi morala biti cena ure storitve po oceni Vitorovića vsaj 16,64 evra. Da je pri osebni asistenci prišlo do "eskalacije stroškov", trdi minister za delo Luka Mesec. V sindikatu pa mu odgovarjajo, da je za to kriv tudi obseg upravičencev, saj je osebna asistenca začela pokrivati tudi potrebe po dolgotrajni oskrbi.

Stroški naraščajo zardi neurejenosti dolgotrajne oskrbe

Za izvajanje zakona o osebni asistenci je bilo sicer sprva na letni ravni predvidenih osem milijonov evrov za okoli 500 upravičencev. Kot je opozoril Vitorović, pa je do osebne asistence zaradi neurejenosti dolgotrajne oskrbe upravičenih 4000 uporabnikov. Stroški zato naraščajo na 200 milijonov evrov. V sindikatu zato ministrstvu za delo očitajo tudi, da se je podredilo pritiskom ministrstva za finance. Ob tem opozarjajo še, da vlada zakon o dolgotrajni oskrbi, ki bo tudi po besedah ministra razbremenil področje osebne asistence, "odlaga v prihodnost".

Predstavniki ministrstva so na sestanku prejšnji teden po navedbah Vitorovića izrazili naklonjenost obema srednjeročnima zahtevama, torej sklenitvi kolektivne pogodbe in zagotovitvi ustreznih standardov in normativov, glede ostalih zahtev pa med obema stranema ni prišlo do zbližanja stališč.

V sindikatu pa si bodo še naprej prizadevali za vrnitev osebne asistence v javni sektor, "tja, kamor sodi", je napovedal Vitorović. Sedanja ureditev je po njegovi oceni takšna, "ker odgovorni nočejo biti odgovorni in prelagajo odgovornost na izvajalce, ki pa so zasebni sektor". Ob tem je opozoril še, da se nad zasebnimi izvajalci opravlja le finančni nadzor nad porabo denarja, vsebinskega nadzora pa ni.

Zahteve

Stavkovne zahteve sindikata so tako zadostno financiranje dejavnosti, sklenitev kolektivne pogodbe za dejavnost osebne asistence, sprejetje standardov in normativov dejavnosti, zagotovitev varovanja pravic in položaja osebnih asistentk in asistentov v primeru nadzora nad posameznimi izvajalci osebne asistence kot domnevnimi kršitelji, takojšnje prenehanje pritiskov ministrstva za delo glede uporabe aplikacije osebna asistenca in iskanje primernejše rešitve za evidentiranja ur ter plačilo stavke.

Stavka bo potekala v četrtek od polnoči do 22. ure, med 11. in 12. uro se bodo zbrali na protestnem shodu pred ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, v popoldanskih urah pa bo potekala še skupščina sindikata. Sindikat na shod vabi tudi upravičence do osebne asistence, naj se stavke udeležijo v obrnjenih vlogah - kot spremljevalci svojih asistentov.