Hrvaška

Duhovnik Milan priznal zlorabo 13 dečkov

A.Z./STA
23. 5. 2023, 12.18
Posodobljeno: 23. 5. 2023, 12.26
Deli članek:

Na Reki so razkrili primer zlorabe dečkov, ki ga je zagrešil duhovnik Milan Špehar. Bivši rektor reške katoliške bogoslužne fakultete je dejanja priznal, zdaj trdi, da mu je žal in da je tudi zato izstopil iz bogoslužja.

Profimedia
Duhovnik na Hrvaškem je priznal.

Spolne zlorabe so trajale med leti 1987 in 1988 ter 1992 in 1993, najverjetneje pa tudi leta 1994, zlorabljeni otroci pa so bili takrat stari med 6 in 13 let.

»Nihče drug ni kriv ali sokriv za moja dejanja, vse sem storil sam in mi je za to zelo žal. Ne preostane mi nič drugega kot da iz dna duše prosim za odpuščanje otroke in njihove najbližje. Boga prosim, da jih ozdravi duševnih vseh ran, ki sem jih povzročil. Za odpuščanje prosim tudi Cerkev, ker nisem bil vreden njihovega zaupanja in sem s tem onečastil duhovniško poslanstvo,« je povedal v priznanju.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Leta 2018 je, potem ko je leta 2016 njegova zloraba prišla v javnost, zaprosil Vatikan, da ga razreši duhovniškega poklica in mu prizna laično bogoslužje. To je bilo prvič na Hrvaškem, da je duhovnik taka dejanja javno priznal.

»Javnost bom seznanil o celotnem stanju, povezanem s prijavami in pregoni zlorab v reški nadškofiji. Nekatere od teh prijav so anonimne, kar precej otežuje preiskave, vendar sem tudi v teh primerih storil vse, kar sem znal in zmogel, da bi prišel do resnice in s tem pravice za žrtve,« pa je dejal reški nadškof Mate Uzinić, ki je predstavil še nekaj primerov zlorab.

Zaradi obtožb o različnih oblikah spolnih zlorab in nadlegovanja od leta 1999 dalje so v reški nadškofiji preiskali tudi več drugih primerov. Nekateri duhovniki naj bi pošiljali neprimerna sporočila mladoletnikom in se jih neprimerno dotikali, enega pa je mama obtožila za zlorabljanje mladoletne hčerke. Vsem so prepovedali stik z mladoletnimi osebami in opravljanje duhovniške službe.

»Kot nadškof nimam možnosti, da bi jih spravil v zapor, lahko pa jih in jih tudi bom obtožil, jim odvzel službo in preprečil, da bi zlorabili zaupanje ljudi, posebno družin in otrok, skozi cerkvene strukture in oblast,« je še dejal reški nadškof o obtoženih duhovnikih. Obenem je izrazil globoko žalost in sram ter žrtve prosil za odpuščanje.

Hrvaški mediji pa še poročajo, da naj bi bivši duhovnik Špehar trenutno živel v Italiji v nekem benediktinskem samostanu zaprtega tipa in se posvečal molitvi in pokori.