Vdori v Belgorod

Dron padel na stavbo ruske obveščevalne službe

G.G.
23. 5. 2023, 13.21
Posodobljeno: 23. 5. 2023, 14.14
Deli članek:

Po vdoru protikremljske milice na ozemlje Belgoroda so ponoči nad to rusko obmejno regijo poleteli še droni.

Profimedia
Poškodovana stavba ruske obveščevalne službe FSB na območju Belgoroda.

Legija Svoboda Rusije, ki se opisuje kot protikremeljska milica, je v ponedeljek napadla dva kraja na ozemlju Belgoroda. Ruske oblasti so napade opisale kot dejanja skupine saboterjev. Kot je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, gre za ukrajinske milice, čeprav so sestavljeni iz etničnih Rusov, ki živijo v Ukrajini. V vsakem primeru gre za največji napad na ozemlju Rusije po ruski invaziji na Ukrajino, čeprav je bila regija Belgorod že večkrat tarča obstreljevanja.

Ponoči je nad območje Belgoroda poletelo več dronov, ki jih je ruska vojska sestrelila. Padli so na stavbe, med drugim tudi na zgradbo ruske obveščevalne službe FSV. Guverner regije Vjačeslav Gladkov je povedal, da mrtvih in ranjenih ni bilo in pojasnil, da varnostne sile v regiji nadaljujejo "protiteroristično operacijo". Po njegovih navedbah je med ponedeljkovo evakuacijo z območja umrla ena ženska, dve osebi pa sta bili ranjeni, vendar ruskim varnostnim silam ni uspelo priti do njiju. Evakuiranim prebivalcem je sporočil, da je še prezgodaj, da bi se vrnili domov, poroča Slovenska tiskovna agencija.

"To, kar se je zgodilo v ponedeljek, je razlog za globoko zaskrbljenost in ponovno potrjuje, da ukrajinski borci nadaljujejo svoje dejavnosti proti naši državi," je še sporočil Peskov in dodal: "To od nas zahteva več naporov in ti napori se nadaljujejo - posebna vojaška operacija se nadaljuje, da se to ne bi ponovilo."

Kmalu zatem so iz Moskve sporočili še, da so ruske sile sabotažno skupino najprej odbile in potisnile nazaj ter nato "uničile". "Med protiteroristično operacijo so bile nacionalistične formacije blokirane in uničene z zračnimi napadi in artilerijskim ognjem," je v navedlo rusko obrambno ministrstvo.