Obtožen

Porota razsodila: Trump spolno zlorabil kolumnistko Carrollovo

M. T. V.
9. 5. 2023, 21.25
Posodobljeno: 9. 5. 2023, 21.56
Deli članek:

Nekdanji predsednik ji bo moral plačati več kot pet milijonov dolarjev odškodnine.

Profimedia
Donald Trump

Newyorško sodišče je končno sprejelo odločitev glede civilne tožbe kolumnistke E. Jean Carroll, ki je trdila, da jo je Donald Trump leta 1996 posilil v garderobi modne hiše Bergdorf Goodman na Manhattnu, nasproti Trumpove stolpnice. Proti njemu je vložila tožbo zaradi spolnega napada in obrekovanja, ker je njene trditve označil za potegavščino in laž.

Porota je po komaj treh urah razprave razsodila: nekdanji predsednik je kriv spolne zlorabe ter obrekovanja, ne pa tudi posilstva, in mora Carrollovi plačati več kot pet milijonov dolarjev odškodnine. Ker gre za civilno tožbo, Trump zaradi tega ni kazensko odgovoren in mu nikoli ni grozila zaporna kazen.

Profimedia
E. Jean Carroll

Trump je ves čas vztrajal, da 79-letnice ne pozna, da ženska laže in je duševno bolna ter vse to počne, da bi se okoristila z njegovim denarjem in povečala prodajo svoje knjižne biografije. Njegov odvetnik Joe Tacopina je njene obtožbe označil za absurdne in politično motivirane ter dejal, da zmanjšujejo pomen resničnih posilstev. Kolumnistkina odvetnica Roberta Kaplan pa je na prostor za priče privedla še več žensk, ki so povedale, da se je Trump do njih neprimerno obnašal, jih otipaval, nasilno poljubljal in podobno. Porotnikom je pokazala tudi razvpiti posnetek oddaje Access Hollywood iz leta 2005, v katerem Trump pravi, da lahko zato, ker je slaven, ženske grabi tudi za genitalije, saj mu to dovolijo.

Trump se je na razsodbo takoj oglasil preko omrežja Truth social: »Pojma nimam, kdo je ta ženska. Ta razsodba je sramota – nadaljevanje največjega lova na čarovnice vseh časov!« Njegovi predstavniki pa so v izjavi za javnost zapisali: »Da ne bo pomote, ta celoten lažni primer je politično prizadevanje, usmerjeno proti predsedniku Trumpu, ker je zdaj prepričljiv favorit za ponovno izvolitev za predsednika Združenih držav.« Njegovi odvetniki so že napovedali pritožbo na razsodbo.

Trumpa je neprimernega spolnega vedenja obtožilo več kot ducat žensk, Carrollina tožba pa je prva prišla pred poroto.