Razburjenje na obali

Bodo višje cene parkirnin iz mesta pregnale turiste?

Nataša Hlaj
9. 5. 2023, 19.11
Deli članek:

Občutno povišanje cen parkiranja na koprskih parkiriščih je na noge dvignilo mestne podjetnike, gostince in sobodajalce. Županu Alešu Bržanu in njegovim sodelavcem očitajo pomanjkljivo komunikacijo, saj so za tako pomembno novico, ki bo po njihovih besedah vplivala na navade obiskovalcev in kupcev, izvedeli iz medijev.

Primorske novice
Cene parkiranja v Kopru so se občutno povišale.

Napovedujejo peticijo, v kateri bodo opozorili, da višje cene niso prava rešitev, želijo pa si tudi več sodelovanja pri sprejemanju za mesto in obiskovalce pomembnih odločitev.

Smo turistom prijazno mesto?

»Tako rekoč čez noč so nas postavili pred nova dejstva. Sprašujemo se, ali smo sploh še turistom prijazno mesto. Mislim, da bi lahko vsaj ponoči dovolili, da obiskovalci parkirajo brezplačno. Ne nazadnje v mestu pustijo nekaj denarja, saj plačajo turistično takso, nastanitev, nekaj pojedo in popijejo ter tudi kaj kupijo,« ocenjuje predstavnica sobodajalcev Doris Božič. Zadovoljna je, da je turistom ostal na voljo vsaj poseben sedemdnevni turistični abonma za 15 evrov. Ta omogoča parkiranje na asfaltiranem in makadamskem parkirišču za tržnico (zunaj zapornic) ter na parkirišču ob stadionu.

»Izgubljamo vsi, ki ponujamo storitve«

Direktorja Zavoda Koper otok Davida Tomovskega, ki združuje nekatere podjetnike v mestnem središču, žalostita neusklajenost pri pripravi sprememb in slaba komunikacija z obrtniki, ki soustvarjajo mestni utrip. »Pogrešam analitično utemeljitev vodstva koprske občine, zakaj so se odločili za takšne spremembe. Obiskovalci bodo razmislili, ali priti v Koper in plačati tako drago parkirnino ali se raje odpeljati proti hrvaški Istri,« meni.

Z Božičevo opozarjata, da občinsko vodstvo s takšnimi ukrepi odvrača turiste. »Gost se ne bo počutil dobrodošel in se bo odpravil drugam, s tem pa seveda izgubljamo vsi, ki ponujamo storitve,« sta nezadovoljna.

Višji stroški upravljanja in vzdrževanja parkirišč

V koprski občini pojasnjujejo, da je na novo cenovno politiko, zaradi katere bo parkiranje ponekod tudi za več kot sto odstotkov dražje, vplivalo povečanje stroškov upravljanja in vzdrževanja javnih parkirišč. Upravlja jih Marjetica, kjer zaradi službenih odsotnosti nismo uspeli dobiti podatkov o prihodkih od parkirnin in pojasnil, kako so v preteklih letih porabili tako prislužen denar.

Cilj podražitev je odvrniti obiskovalce od parkiranja v mestnem središču ali tik ob njem ter jih preusmeriti na parkirišča P+R. »Za tiste, ki so se do središča pripravljeni sprehoditi ali uporabiti brezplačni javni potniški promet, parkiranje ostaja še vedno zelo ugodno, saj je treba zanj odšteti dva evra za ves dan,« menijo v občini.

Vztrajajo, da želijo z dvigom cen občanom zagotoviti dovolj prostora za kratkotrajno parkiranje. »Kratkotrajne opravke v mestu bo tako še vedno mogoče opraviti tudi brezplačno, prav tako ostaja nespremenjena ugodna cena splošnega abonmaja, ki omogoča parkiranje na kar 13 parkiriščih v in ob mestnem središču,« navajajo.

Primorske novice
Parkirišča so izjemno zasedena predvsem v poletnih mesecih.

Izkoriščali poceni abonma pri stadionu

Lani so izdali 8043 splošnih mesečnih abonmajev za občane (po ceni 20 evrov na mesec) ter 3468 mesečnih za podjetja in obiskovalce iz drugih občin (po ceni 30 evrov na mesec), so pa ukinili posebne 10-evrske abonmaje za parkiranje ob obeh stadionih. »Za to odločitev je glavni vzrok prezasedenost, saj so ta parkirna mesta zaradi zelo ugodne cene nekateri, predvsem študenti, izkoriščali za večdnevno parkiranje in s tem onemogočali kratkotrajno parkiranje na teh lokacijah,« pravijo v občini.

Marsikoga je vznejevoljilo, da bo treba odslej za parkiranje na makadamskem parkirišču v Žusterni plačati dva evra na uro (do zdaj en evro na uro). V občini se ne strinjajo z očitkom, da bo novost udarila po žepu zlasti domačine.

Turisti so si podajali parkirne listke

»Prav nasprotno, na takšen način želimo občanom zagotoviti prost parkirni prostor predvsem med poletno sezono. Vemo, da turisti za ves dan napolnijo to parkirišče. Še več, med seboj si podajajo parkirne listke in se s tem izognejo plačilu parkirnine. Radi bi jih preusmerili na druga parkirišča,« odločitev utemeljujejo v občini. Občanom predlagajo nakup abonmaja za 10 evrov na mesec, s posebnim abonmajem pa je tam parkiranje med 6. in 9. uro celo brezplačno.

Pri številnih novostih, ki so jih uvedli, se sicer sklicujejo še na prometno študijo za povečanje varnosti, razbremenitev javnih površin in upravljanje mirujočega prometa v mestnem središču. V dokumentu so med drugim zapisali, da si bodo tudi z novimi cenami prizadevali za preusmeritev mirujočega prometa predvsem na parkirišča P+R. Poleg tega bi radi občane in obiskovalce spodbudili k bolj trajnostnim oblikam mobilnosti, ki jo omogočajo dober javni potniški promet, urejene kolesarske poti in pešpoti.