Pomoč pri gašenju

FOTO: Prvi Air tractor v Sloveniji, a kje bo zajemal vodo?

S.R./STA
9. 5. 2023, 19.37
Posodobljeno: 9. 5. 2023, 19.37
Deli članek:

Da je prvo letalo za gašenje manj kot mesec dni od podpisa pogodbe že prispelo v Slovenijo, je naznanilo ministrstvo za obrambo.

Ministrstvo za obrambo
Prvi je že na Brniku.

Spomnimo, ministrstvo za obrambo je sredi aprila s podjetjem Air Tractor Europe SL podpisalo pogodbo o nakupu štirih letal za gašenje požarov v skupni vrednosti nekaj več kot 23 milijonov evrov. V skladu s takratnimi napovedmi bi morali prvi dve letali v Slovenijo prispeti predvidoma junija, še dve letali pa leta 2024. Po današnjih navedbah ministrstva je prvo letalo že pri nas, pri čemer v naslednjih tednih sledi postopek kakovostnega prevzema letala in vpis v slovenski register. "Drugo letalo bo v Sloveniji predvidoma junija. Še dve letali bosta na voljo leta 2024," so ponovili na Twitterju.

Zakonodaja že dopušča zajemanje

Po nakupu letal za gašenje so se v javnosti pojavila ugibanja ali bodo ta letala sploh lahko zajemala vodo na vodnih površinah. Na ministrstvu za naravne vire in prostor so za STA pojasnili, da zakonodaja to že dopušča in to tudi na območjih z naravovarstvenim statusom. Po navedbah ministrstva zakon o ohranjanju narave v 10. členu že vsebuje izjemo za primere zajemanja vode za namen gašenja iz zraka. V primeru tovrstnih nujnih ukrepov se namreč ne uporabljajo določbe zakona o dolžnosti ohranjanja biotske raznovrstnosti in varstva naravnih vrednot.

Izjema začne veljati od trenutka nastanka naravne ali druge nesreče do dneva, ko pristojni organ odloči, da so zagotovljeni pogoji za prenehanje intervencije, so še navedli pri ministrstvu za naravne vire in prostor.

Opazovali smo že lani

Uprava za zaščito in reševanje je za STA pojasnila, da v primeru, ko zrakoplov zajema vodo za gašenje iz odprtih stoječih ali tekočih voda mesto za zajem izbere vodja zrakoplova na predlog vodje intervencije. Pri tem mora vodja intervencije določiti reševalca, ki je pristojen za vodenje zrakoplova z vizualnimi znaki in reševalca, ki je pristojen za organizacijo in fizično zavarovanje mesta odvzema vode. Takšen primer je bilo moč v živo opazovati lani, ko je vodo v Bohinjskem jezeru zajemal hrvaški canadair, ki je pomagal gasiti požar na Potoški gori.

Nadalje v polmeru 50 metrov od mesta zajema vode ne sme biti nepooblaščenih oseb, niti preprek, če navodila ne določajo zahtevnejših pogojev. So pa ob tem na upravi pojasnili, da se bodo pristojni organi, v primeru potrebe po spreminjanju predpisov ob razvoju zmogljivosti za gašenje iz zraka, usklajevali in oblikovali ustrezne predloge.

Na upravi za zaščito in reševanje so dodatno pojasnili, da bodo v okviru navodil in postopkovnikov za gašenje iz zraka določili potencialne lokacije za zajem vode, ki bodo primerne za konkreten tip letala. Ob tem poudarjajo, da se bo glavnina polnjenja letal z vodo izvajala na mestih za oskrbo na letališčih.