Suša v Španiji

Na vodovod priklopili onesnaženo jezero

A.Z.
8. 5. 2023, 16.30
Posodobljeno: 8. 5. 2023, 16.34
Deli članek:

Na jugu Španije že nekaj mesecev ni pošteno deževalo. Severno od Cordobe se borijo s pomanjkanjem vode, vodna zajetja se sušijo. Edino jezero v okolici tega mesta, ki še ima nekaj vode, pa je onesnaženo.

Dreamstime
suša

Jezero so namreč v letih intenzivnega kmetovanja oziroma brez veliko skrbi za okolje onesnažili z depoziti tekočega gnoja, zmesi živalskih odpadkov in drugih organskih snovi. Ta voda pa je zaradi hude suše prišla v sistem javnega vodovoda, zato zdaj oblasti prebivalstvo opozarjajo na nevarnost zaužitja vode iz javne napeljave.

Profimedia
Slika je simbolična.

Namesto te naj prebivalci raje uživajo vodo, ki jo na področje Cordobe pripeljejo z vodnimi cisternami »Nisem si nikoli predstavljala, koliko vode dejansko porabimo. Do zdaj, ko moramo polniti plastenke z vodo in le-to sproti kupovati. To je res veliko vode,« je povedala ena od prebivalk tega mesta.

Na jugu Španije še naprej vlada prava suša, aprila so na okoli 100 merilnih mestih namerili rekordno visoke temperatura za ta letni čas. Najvišja je dosegla celo 38,8 stopinj Celzija, s čemer je za 4,8 stopinje presegla dosedanji rekord.

Profimedia
Suša v Španiji.

Prejšnji mesec so v Španiji, na Portugalskem, v Maroku in v Alžiriji dosegale temperature tudi do 40 stopinj. »Brez spremembe podnebja bi bile take temperature tako rekoč nemogoče. Zdaj jih dosegajo celo hitreje kot nam kažejo naše računalniške simulacije vremena. Očitno se bo moralo lokalno prebivalstvo navaditi živeti v takem podnebju,« pa menijo podnebni strokovnjaki v Španiji.

Vročina pa že ima določene posledice za lokalno gospodarstvo. Na čisto vodo so zelo vezane restavracije in pekarne, zato te zdaj na jugu Španije delujejo le še v omejenem obsegu. Še večje posledice so in še bodo v kmetijstvu, prebivalci pa se bojijo prihajajočega poletja, ko bi se zaradi suhega vremena lahko še bolj širili gozdni požari.