Prijava na policijo

Vse tudi ne more biti resna grožnja

A.Z./STA
8. 5. 2023, 17.48
Posodobljeno: 8. 5. 2023, 17.56
Deli članek:

Na policijo v zadnjih dneh prejemajmo kar veliko prijav in informacij, na vsako se odzovejo. A opozarjajo, da vsaka informacija o nepremišljenem ravnanju otrok, ki so te dni prav tako pod vtisom tragičnih dogodkov, še ne predstavlja resne grožnje.

Jure Kljajić
Slika je simbolična.

V zadnjih dneh so namreč na nekaj šolah našli ali prejeli sporočila, ki nakazujejo na dogajanje prejšnji teden v Beogradu, kjer je storilec pred napadom na šoli pripravil skico s potekom napada. Tak primer so zabeležili v Mariboru in Trbovljah, a se je na koncu vsaj v Mariboru izkazalo, da je šlo le za neresno in nepremišljeno dejanje.

Policija v zadnjih dneh sicer bolj intenzivno sodeluje z vodstvi vzgojno-izobraževalnih zavodov in strokovnimi delavci. To sodelovanje vključuje skupne preglede in osvežitve varnostnih ocen ter svetovanje, kako ravnati v primeru morebitnih groženj in povečanih tveganj.

policija
Slika je simbolična.

Vseeno niso v dogajanje vključili dodatnih policistov, čeravno že ves čas sodelujejo pri preventivnih aktivnostih. V prvi vrsti je tukaj ozaveščanje otrok in mladostnikov, s ciljem odvračanja nasilne komunikacije in nasilnih dejanj. Tudi na spletni strani policije je objavljenih veliko informacij, napotil in nasvetov za otroke ali mladostnike, kako naj ravnajo, če se znajdejo v vlogi žrtev medvrstniškega nasilja. Policisti se odzivajo tudi na potrebe staršev, učiteljev, športnih klubov in drugih institucij, ki zaznavajo tovrstno problematiko.

"Pomembno sporočilo pa želimo prenesti tudi staršem, ki so s svojim obnašanjem v prvi vrsti zgled otrokom. Zanje morajo skrbeti, jih vzgajati, učiti, pri čemer je ključno, da se z otroki pogovarjajo, kaj je sprejemljivo obnašanje in kaj to ni," so pozvali.

Predvsem pa morajo otroci dobiti sporočilo, da se v primeru kakršnihkoli težav vedno lahko obrnejo na svoje starše ali druge odrasle osebe, ki jim bodo takrat lahko pomagali. Otrok naj bo zato slišan, še preden se težave pojavijo, saj bo le tako vedel, da bo slišan in zaščiten v vseh situacijah, v katerih se bo znašel, so navedli na GPU.