Luxair in To Montenegro

V prvem poskusu sta zanimanje za Slovenijo pokazala le dva letalska prevoznika

G.G.
8. 5. 2023, 14.23
Posodobljeno: 8. 5. 2023, 15.06
Deli članek:

Slovenska vlada si najbolj želi, da bi z ljubljanskim letališčem povezali Dunaj, Bruselj, Helsinke, Kopenhagen, Atene , Madrid, Amsterdam, Prago, Berlin in Skopje.

Profimedia
/
Če bodo sredstva po prvem krogu ostala, bodo razpisali subvencije za povezave z Rimom, Stockholmom, Oslom, Barcelono, Lizbono, Prištino in Parizom. Če bo ostalo še kaj sredstev, jih bodo razpisali še za destinacije na ozemlju skupnega evropskega zračnega prostora (ECAA), kamor sodijo države EU, Norveška in Islandija ter Albanija, BiH, Severna Makedonija, Črna gora, Srbija in Kosovo.

Marca sta ministra za infrastrukturo Alenke Bratušek in minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han predstavila program za večjo letalsko povezljivost v Sloveniji v letih 2023-2025. Vlada se je odločila subvencionirati lete iz in v določena mesta. Razdelili so jih v tri skupine. Po programu je na prvem prednostnem seznamu skupno deset prog, in sicer štiri za lete na končno destinacijo - Bruselj, Skopje, Praga in Berlin - ter šest za lete na letališča, od koder bodo lahko potniki leteli naprej, to so Dunaj, Kopenhagen, Atene, Madrid, Amsterdam in Helsinki. Program predvideva subvencioniranje 50 odstotkov letaliških pristojbin na treh mednarodnih letališčih Brnik, Maribor in Portorož za prevoznike, ki bodo vzpostavili lete na razpisanih povezavah. Upravičeni prevozniki bodo subvencije prejeli na podlagi trimesečnih poročilih o opravljenih letih in o številu prepeljanih potnikov.

V prvem roku, ki se je iztekel 4. maja, sta se prijavila letalska prevoznika Luxair in To Montenegro. Predvideni sta objavi še dveh razpisov, in sicer julija in novembra.

Luxair in To Montenegro

Letalska družba Luxair ima sedež v Luksemburgu in ima kar zanimive povezave, ki vodijo do 89 destinacij. Med drugim letijo na Dunaj, v Bruselj, Kopenhagen, Madrid, Prago in Berlin.

Črnogorski nacionalni letalski prevoznik To Montenegro, ki deluje pod imenom Air Montenegro, bo sicer po novem vodil Slovenec Mark Anžur, ki je med decembrom 2012 in marcem 2016 vodil Adrio Airways. Črnogorska vlada ga je na položaj imenovala v četrtek. Njihova letala med drugim vodijo do Dunaja, Pariza, Rima, Lizbone (sezonski leti) in Podgorice, če omenimo destinacije, ki so na seznamu.