Ceremonija

FOTO: To je kralj Karel III. rekel predsednici Slovenije

P.K.
6. 5. 2023, 14.22
Posodobljeno: 6. 5. 2023, 15.05
Deli članek:

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar in soprog dr. Aleš Musar sta se v Westminstrski opatiji udeležila kronanja kralja Karla III. in njegove soproge Camille. Že včeraj pa sta se udeležila tudi sprejema za voditeljice in voditelje držav v Buckinghamski palači.

UPRS
Predsednica republike Nataša Pirc Musar in soprog dr. Aleš Musar.

Ob tem zgodovinskem dogodku je predsednica Slovenije izrazila čestitke kralju Karlu III. In kraljici Camilli. "Novemu kralju želim pri vladanju veliko modrosti in razuma ter zdravja. Prepričana sem, da se bodo odlični odnosi med Slovenijo in Združenim kraljestvom nadaljevali tudi v času vladanja novega kralja," je dejala predsednica.

S kraljem se je na včerajšnjem sprejemu tudi osebno srečala. Ob pozdravnem srečanju s predsednico je tej omenil, da se spomni obiska Slovenije leta 1998 ter dejal, da imamo lepo deželo s čudovito naravo.

UPRS
Predsednica Nataša Pirc Musar in gruzijska predsednica Salome Zurabišvil

Sicer pa je predsednica Republike Slovenije včerajšnji sprejem in čas pred obredom kronanja izkoristila za srečanja s številnimi svetovnimi voditeljicami in voditelji. Tako se je srečala s predsednicama Evropske komisije in Evropskega parlamenta, predsednicami Moldavije, Madžarske, Slovaške, Grčije, Gruzije in Kosova. Pa tudi s predsedniki Islandije, Avstrije, Italije, Albanije, Črne Gore, Severne Makedonije, Latvije, Litve, Estonije, Islandije, Romunije, Libanona, Iraka, Poljske, Cipra, Armenije, Romunije ter z britanskim zunanjim ministrom, britansko šolsko ministrico in tunizijskim zunanjim ministrom. V ospredju pogovorov je bilo predvsem aktualno dogajanje v regiji Zahodnega Balkana, pa tudi drugi mednarodni izzivi, povezani z vojno v Ukrajini, soočanjem z lažnimi novicami in dezinformacijami ter kandidaturo Slovenije za nestalno članstvo v Varnostnem svetu OZN, so sporočili z njenega urada.