Med gosti tudi naša predsednica

V ŽIVO: Spremljajte prenos kronanja Karla III.

P.K.
6. 5. 2023, 11.23
Posodobljeno: 6. 5. 2023, 16.02
Deli članek:

V Londonu poteka kronanje Karla III., ki je sicer prestol zasedel že ob smrti Elizabete II. septembra lani. Krono je 74-letnemu kralju na slovesnem obredu, ki s svojo simboliko sega skoraj 1000 let v preteklost, na glavo posadil anglikanski nadškof Justin Welby.

Profimedia
Westminstrska opatija in začetek kronanja.

V Westminstrski opatiji  je kronanju prisostvovalo 2300 ljudi, med katerimi je približno sto svetovnih voditeljev. Med njimi tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar s soprogom Alešem Musarjem. 

Program dogajanja

Okoli 11.20 je kraljeva procesija zapustila Buckinghamsko palačo in se podala vzdolž promenade The Mall do trga Trafalgar, nato se je zapeljala po ulicah Whitehall in Parliament Street ter zavila na trg pred parlamentom, pot pa je zaključila pred Westminstrsko opatijo. Kralj Karl III. in kraljica Kamila sta se v procesiji do Westminstrske opatije vozila v diamantni kraljevi kočiji. 

Osrednja slovesnost, na katero je prišel tudi princ Harry, a brez soproge in otrok, se je začela ob 12. uri po našem času, kronanje pa je nastopilo ob 13. uri po našem času. Po končani ceremoniji v opatiji sta se ob 14. uri po našem času kronani kralj in kraljica vrnila v Buckinghamsko palačo, kjer sta z balkona palače ob pol štirih po našem času pozdravila zbrano množico.

Jutri se praznični program nadaljuje, v ponedeljek pa bo dela prost dan.