Iz 8 na 4 milijone

Bo Andrej Grah Whatmough odšel, ko bo zmanjkalo denarja za plače?

Žiga Kariž
6. 5. 2023, 07.24
Deli članek:

Igor Kadunc, bivši direktor RTV Slovenija, v javnem zapisu trdi, da bo kljub prodaji zloglasnih delnic naši nacionalni medijski hiši že jeseni zmanjkalo denarja in bo postala nelikvidna.

RTVSlo/zajem zaslona
Novinarji TV Slovenija, ki so v nemilosti sedanjega vodstva, se bojijo, da so se začeli pripravljati seznami za odpuščanja.

Kot je znano, se je trenutno vodstvo RTV Slovenija pred dnevi odločilo prodati še zadnje delnice podjetja Eutelsat. S prodajo delnic, ki so v preteklih letih pomagale prebroditi vse večje finančne zagate tega zavoda, se je v blagajno steklo 3,2 milijona evrov.

V načrtu poslovanja za leto 2022 je vodstvo zapisalo, da bo denar namenjen za izplačilo odpravnin delavcem, ki bi se podali v pokoj. Vodstvo namerava namreč število zaposlenih znižati s približno 2100 na 2000. Ob tem k odhodu v pokoj nagovarjajo tako tiste, ki so že izpolnili upokojitvene pogoje, kot tiste, ki jih bodo izpolnili v obdobju naslednjih dveh let. Veliko vlogo pri prepričevanju imajo, kot kaže, visoke odpravnine.

Brez denarja že junija?

Na prvi pogled z načrtom ni nič narobe, a hudič je v podrobnostih. Nekdanji direktor RTV Slovenija in sedanji direktor STA Igor Kadunc opozarja, da se RTV bliža nelikvidnosti in bo vodstvu že po izplačilu regresa, za kar potrebujejo 2,5 milijona evrov, verjetno zmanjkalo denarja za normalno poslovanje. »Konec lanskega leta so imeli na računu osem milijonov, konec marca pa le še 3,9 milijona evrov gotovine. Če vemo, da so v teh treh mesecih pridelali dva milijona evrov izgube in bo morda tako tudi v drugem trimesečju, bo konec julija na računu morda le še dva ali tri milijone evrov,« finančno stanje na RTV ocenjuje nekdanji direktor.

Goran Antley
Nekdanji direktor RTV Slovenija in sedanji direktor STA Igor Kadunc opozarja, da se RTV bliža nelikvidnosti in bo vodstvu že po izplačilu regresa, za kar potrebujejo 2,5 milijona evrov, verjetno zmanjkalo denarja za normalno poslovanje.

Potapljajoča se ladja

Igor Kadunc opozarja, da je bil prav Andrej Grah Whatmough tisti, ki je v času, ko bi za delnice Eutelsata lahko iztržili bistveno več denarja, prodajo blokiral. Ob tem je izrazil mnenje, da je prodaja delnic le kupovanja časa. Vodstvo RTV naj bi se namreč zavedalo, da se kljub vsem pravnim zapletom in nezmožnosti vlade, da bi zamenjala sestavo nadzornega sveta, njihov čas izteka. Prodaja delnic naj bi tako omogočila še nekaj mesecev poslovanja, nato pa naj bi Whatmough in prijatelji »ladjo« tik pred potopom zapustili.

Na to nakazuje tudi dejstvo, da ni zaznati nobenih resnih naporov, da bi vodstvo našlo dodatna sredstva, ki bi nadomestila izpad prihodkov iz naslova (pre)nizke cene prodanih delnic in neizplačila dividend. Na ta račun je namreč vodstvo zbralo za okoli pet milijonov evrov sredstev manj, kot je bilo predvideno v finančnem načrtu. Vodstvo, glede na zapis Kadunca, ni poslalo prošnje za dodatna sredstva na ministrstvo za kulturo, prav tako ni izdelalo sanacijskega načrta. Ta dejstva so po mnenju Kadunca dokaz, da ne vodstvo ne člani nadzornega sveta ne delujejo v korist RTV, kar je dovolj za njihovo zamenjavo.

Marko Vaupotič / M24
Andrej Grah Watmough in Uroš Urbanija.

Pred odhodom še odpuščanja nezaželenih?

Zaposleni, ki že več mesecev stavkajo, pa se, kot kaže, upravičeno bojijo, da bosta direktor zavoda Grah Whatmough in direktor televizije Uroš Urbanija v prazni blagajni našla razlog za odpuščanja. Čeprav je v aneksu h kolektivni pogodbi določeno, da naj bi na RTV za normalno delovanje potrebovali 2000 zaposlenih, je Grah Whatmough v osnutek strategije RTV, ki je bil posredovan nadzornemu svetu, zapisal, da bi bilo treba število zaposlenih znižati še za vsaj 15–25 odstotkov.

Novinarji TV Slovenija, ki so v nemilosti sedanjega vodstva, se bojijo, da so se začeli pripravljati seznami za odpuščanja. Urbanija je namreč pripravil normative, ki naj bi jih morali izpolnjevati zaposleni na TV Slovenija. Sicer naj ne bi imeli pravne veljave, a kljub temu urednica informativnega programa Jadranka Rebernik od novinarjev zahteva, da v poročilih o delu dodajo oceno, ali so svoje delo opravili v skladu z normativi ali ne. Normativi naj bili zastavljeni tako, da jih je nemogoče izpolniti, kar bi Urbaniji, Rebernikovi in drugim, ki trenutno lomastijo po televiziji, lahko služilo kot izgovor za obračun z neposlušnimi novinarji.