Nepričakovane napake

Ruski tehniki sabotirali mige, ki so jih Slovaki predali Ukrajincem

J.V.
7. 4. 2023, 17.55
Deli članek:

Ruski tehniki, ki so bili do lani prisotni v slovaški letalski bazi Sliač, so morda namerno poškodovali slovaške lovce MiG-29, ki jih je Bratislava 23. marca dobavila Kijevu.

Profimedia
Ruski strokovnjaki so bili prisotni v državi na podlagi dolgoročne pogodbe med Bratislavo in Moskvo.

"Zmožni so sicer leteti, a to ne pomeni, da so sposobni tudi za bojevanje," je priznal slovaški obrambni minister Jaroslav Nad, potem ko je vodja opozicije Robert Fico kritiziral predajo letal Ukrajini, poroča Kyiv Independent. 

"Napake so se pojavile le na tistih delih, do katerih so dostopali Rusi," je dejal Nad in ob tem izrazil upanje, da bo ukrajinska stran lahko letala spravila v popolno operativno stanje: "Imajo pilote, rezervne dele in podjetje, ki se z migi ukvarja že od sovjetskih časov." Medtem ko preiskava ni mogla zagotovo dokazati zlih namenon ruskih tehnikov, so bile napake odkrite le na delih letala, do katerih so dostopali Rusi.

Ruski strokovnjaki so bili prisotni v državi na podlagi dolgoročne pogodbe med Bratislavo in Moskvo. Po besedah ​​slovaškega poveljnika letalskih sil Lubomirja Svobode je bila njihova prisotnost nujna za resna popravila, saj so imeli več znanja kot slovaško osebje. Sodelovanje je Slovakom omogočalo izvedbo obsežnih popravil doma, namesto da bi letala pošiljali v Rusijo. To sicer ni prvič, da je imela Slovaška težave z rusko vojaško opremo; leta 2018 so bili prisiljeni prizemljiti helikopterje Mi-17 zaradi ponarejene dokumentacije o popravilih.