Hvalisanje pred prijatelji

Mladenič se je snemal med vožnjo ukradenega tramvaja

R.T.
7. 4. 2023, 18.41
Posodobljeno: 7. 4. 2023, 18.51
Deli članek:

Na spletu se je našel posnetek mladeniča, ki je v četrtek zvečer v Zagrebzu ukradel tramvaj in se z njim vozil naokoli.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Tramvaj je popeljal po zagrebškem naselju Trešnjevka in ga po 1,4 kilometra dolgi vožnji nepoškodovanega pustil na Tratinski ulici. Pobegnil je še preden so tja prišli razhudeni uslužbenci Zagrebškega električnega tramvaja (ZET). Policistom bo verjetno v pomoč posnetek, ki je danes zakrožil po tako imenovanih družbenih omrežjih.

Na posnetku, ki so ga pridobili na spletnem portalu Index.hr, vidimo mladeniča, ki vozi tramvaj, svojo pobalinstvo pa deli s prijatelji v skupini na Whatsappu v duhu, »če ne bi bilo objavljeno, se ne bi zgodilo, če me pa dobijo, me pač dobijo«. Eden od kolegov ga je vprašal, če je res vozi tramvaj in burkež mu odgovori, da vozi. »Kje ste zdaj, p***« in tako naprej v slengu začinjenim s kletvicami. V nekem trenutku mimo tramvaja pelje policijsko vozilo, mladenič pa se krohota, ker ga niso zaznali kot voznika ukradenega tramvaja. Na posnetku se vidi tudi telefonska številka mladeniča, tako da ga policiji ne bo težko odkriti. Poleg tega so na tramvaju nadzorne kamere, ki so zagotovo ujele zmikavta.

Komu smešno, a lahko bi bilo tragično

»Marsikdo se je zaradi tega nasmejal, šlo pa je za izjemno nevarno situacijo. Tista oseba, verjetno moški, je po cesti vozila 42-tonski tramvaj. Na srečo se je to zgodilo pozno, tako da ni bilo gneče, a predstavljajte si, da bi neki otrok ali več zbežalo na cesto. Kaj pa če bi se zgodila kakšna tragedija?« je za Dnevnik.hr poudaril Dražen Jović, predsednik Sindikata Zagrebškega holdinga. Predsednik sindikata je opisal tudi, kako težko je upravljati tramvaj. »Gre za osebo, ki je verjetno imela nekaj osnovnih vozniških veščin, vprašanje pa je, koliko časa je trajalo, da je pognala tramvaj. Nekdo ti lahko pokaže, kako se vozi v nekaj dneh, a to ne pomeni, da si dovolj izkušen, da bi vozil tramvaj,« , je rekel. »Kot bi primerjal izkušenega in mladega voznika. Avto lahko voziš po cesti tudi po nekaj urah vaje, a človek mora znati odreagirati, ko se zgodi kaj nepredvidenega. Kaj pa, če bi kdo skočil pred tramvaj ? Tragediji smo se le na srečo izognili,« je sklenil ob koncu pogovora.