Anketa

Vse več Slovencev meni, da niso Rusi krivi za vojno v Ukrajini, ampak ...

G.G.
7. 4. 2023, 17.08
Posodobljeno: 7. 4. 2023, 17.18
Deli članek:

Kaj si slehernik misli o vojni v Ukrajini? Kdo je kriv zanjo? Na ta vprašanja skuša na preprost način odgovoriti anketa družbe Valicon.

Profimedia
Razdejano ukrajinsko mesto Izjum, ki so ga najprej zavzeli Rusi, potem pa so ga spet osvojili Ukrajinci.

Reprezentativnemu vzorcu anketirancev ponudijo vprašanja, ti pa potem odgovorijo, kakor se jim zahoče, s premislekom ali tja v tri dni. Komu slovenski državljani v največji meri pripisujejo odgovornost za vojno v Ukrajini, so jih vprašali marca lani, po enem letu pa so ponovili vprašanje. Še vedno je krivec številka ena Rusija (63 odstotkov), vendar ne več tako očitno kot lani, ko je bilo o tem prepričanih 71 odstotkov vprašanih. Kdo je potem kriv, če ne Rus? Jasno, Američan (lani jih je tako menilo 37, letos kar 47 odstotkov). Kitajce vidijo kot zlobneže le tisti z bujno domišljijo (štirje odstotki). Nespremenjeno ostaja mnenje, da so za vojno odgovorni Ukrajinci (17 in 18 odstotkov), zveza Nato pa je nekako »nazadovala« (iz 17 na 12 odstotkov).

Valicon
Razmerje med pripisovanjem krivde za vojno Rusiji ali ZDA se je bistveno spremenilo, iz skoraj 71% : 37% v 63% : 47%, razlika je zdaj 16 odstotnih točk,

Valicon
Tako pa vidijo krivca na Hrvaškem, v Srbiji in v BiH.

Vir: Raziskava #Novanormalnost, 17.-21. marec 2023, n=504; Valicon.

Raziskava se izvaja v okviru spletnega panela anketirancev Jazvem.si. Spletni panel Jazvem.si je največji spletni panel anketirancev v Sloveniji. Rezultati so reprezentativni za slovensko spletno populacijo od 18 do 75 let, po spolu, starosti, izobrazbi in regiji na ravni tipa naselja.