Nadaljne dobave orožja

Na današnjem vrhu EU v Bruslju tudi Zelenski

E.J./STA
9. 2. 2023, 06.38
Posodobljeno: 9. 2. 2023, 06.47
Deli članek:

Voditelji držav članic EU se bodo danes sestali na izrednem zasedanju v Bruslju.

Profimedia
Včeraj so se v Parizu srečali ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski, francoski predsednik Emmnanuel Macron in nemčki kacler Olaf Sholz.

V ospredju bodo nadaljnja podpora Ukrajini v njenem boju z Rusijo, zagotavljanje konkurenčnosti evropskega gospodarstva in migracije. Da bo sodeloval na vrhu, je potrdil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Voditelji članic, med njimi slovenski premier Robert Golob, bodo o nadaljnji podpori Ukrajini v njenem boju z rusko agresijo govorili, potem ko je pretekli teden v Kijevu potekal vrh EU-Ukrajina.

O nadaljnih dobavah orožja, gospodarstvu in migracijah

Kot je v vabilu voditeljem zapisal predsednik Evropskega sveta Charles Michel, bodo nadaljevali pogovore "o vseh vidikih naše neomajne podpore Ukrajini". Razpravljali bodo še o ukrajinski pobudi za pravičen mir, možnosti uporabe ruskih sredstev, zamrznjenih v okviru sankcij proti Moskvi, in odgovornosti za zločine v Ukrajini, je dodal.

Zelenski je med sredinim obiskom v Londonu povedal, da bo danes z voditelji EU razpravljal o nadaljnjih dobavah orožja Ukrajini. Še pred vrhom pa naj bi po neuradnih informacijah nagovoril tudi Evropski parlament. V Bruslju njegovega prihoda niso potrdili. Premierji in predsedniki držav članic EU bodo na vrhu, ki bo predvidoma trajal zgolj en dan, razpravljali še o okrepitvi globalne konkurenčnosti evropskega gospodarstva. Temu je namenjen t. i. zeleni načrt za evropsko industrijo, ki jim ga bo predstavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Na dnevnem redu imajo tudi migracije, pri katerih se bodo osredotočili na normalizacijo odnosov med Srbijo in Kosovom.