Odrinil nadzornika

Konec kalvarije za nekdanjega kranjskogorskega župana Hrovata

STA
8. 2. 2023, 19.08
Posodobljeno: 8. 2. 2023, 20.52
Deli članek:

Višje sodišče v Ljubljani je zavrnilo pritožbo tožilstva na lansko sodbo kranjskega okrožnega sodišča, ki je bivšega kranjskogorskega župana Janeza Hrovata v zvezi z incidentom z naravovarstvenim nadzornikom Triglavskega narodnega parka leta 2017 oprostilo očitanega kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja uradni osebi.

Bobo
Janez Hrovat

Sodbo, ki jo je višje sodišče izdalo januarja, je Hrovat danes objavil na družbenem omrežju Facebook. Ob tem je zapisal, da je po šestih letih in treh sojenjih vendarle konec kalvarije ter da sta na koncu vendarle zmagala resnica in razum. "Odrešen, dokončno oproščen in pomirjen", je poudaril.

Tožilstvo je Hrovatu očitalo, da je 12. aprila 2017, ko se je brez soglasja Triglavskega narodnega parka (TNP) skupaj s skupino prostovoljcev lotil urejanja poti v Malo Pišnico, z bokom z ozke poti odrinil naravovarstvenega nadzornika TNP Rada Legata, ko je ta skupaj z drugimi nadzorniki zoper udeležence čistilne akcije izvajal prekrškovni postopek. Legat je ob tem padel po strmini in dobil obtolčenino zapestja ter rame.

Res ga je spodnesel, a vendar

Eno osrednjih vprašanj celotnega sodnega postopka je bila pravna kvalifikacija kaznivega dejanja kot preprečitve uradnega dejanja uradni osebi. Sodnica Marjeta Dvornik je na prvem sojenju leta 2019 ocenila, da je Hrovat res s fizično silo spodnesel Legata, ko je ta želel preprečiti nadaljevanje urejanja poti, vendar pa, da ta takrat ni več izvajal nobenega uradnega dejanja, saj so pooblastila nadzornikov samo identificiranje in izrek globe, ne morejo pa preprečiti dejanja.

Višje sodišče v Ljubljani je leta 2020 sodbo razveljavilo in kranjskemu sodišču naložilo, naj še enkrat pretehta, ali je Legat opravljal uradno dejanje ali ne. Tožilka Lea Martinjak je tudi v ponovljenem sojenju vztrajala, da je šlo za uradno dejanje, saj so nadzorniki začeli prekrškovni postopek, incident pa se je zgodil, ko so čakali policijo, ker se udeleženci akcije niso želeli identificirati.

Steklo tretje sojenje

Kranjska okrožna sodnica Polona Kukovec se je v sodbi marca 2021 sama odločila za prekvalifikacijo kaznivega dejanja iz preprečitve uradnega dejanja uradni osebi v grožnjo in Hrovatu naložila plačilo 2100 evrov denarne kazni. Vendar je višje sodišče v Ljubljani tudi to sodbo razveljavilo, in sicer zaradi prekoračitve obtožnice, saj v njenem opisu ni bilo zaznati znakov milejšega kaznivega dejanja.

Zato je septembra lani steklo že tretje sojenje, pri čemer sta tako Hrovat kot oškodovanec vztrajala pri do tedaj povedanem, enako tudi tožilka, ki ni spremenila obtožnice in je ni prekvalificirala v grožnjo oziroma kakšen drug delikt. Hrovat, ki se lani ni odločil za ponovno župansko kandidaturo, pa je znova poudaril, da dejanja ni storil.

Predsednica tričlanskega sodnega senata Kukovec je izrekla oprostilno sodbo in pojasnila, da je bil glavni razlog za to pravne narave, saj da ravnanje obtoženega ne pomeni preprečitve uradnega dejanja uradni osebi. Tožilka se je na sodbo pritožila. Višje sodišče pa je, kot je razvidno iz danes objavljene sodbe, njeno pritožbo zavrnilo kot neutemeljeno in je potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča ter Hrovata oprostilo krivde.