Dramatični posnetki iz Turčije

VIDEO: Ekipa s slovenskim reševalcem Maretom Bručanom izpod ruševin rešila dedka in vnuka

S.R.
8. 2. 2023, 20.21
Posodobljeno: 9. 2. 2023, 07.43
Deli članek:

Vlada Roberta Goloba je na današnji dopisni seji sklenila, da Turčiji prek mehanizma EU na področju civilne zaščite zagotovi materialno pomoč v višini 451.400 evrov. Medtem s terena od dogajanju poročajo slovenski reševalci.

Zajem zaslonske slike
Ekipa reševalcev, v kateri sodeluje kinolog Mare Bručan, je izpod ruševin izvlekla dedka in vnuka.

Materialna pomoč bo namenjena odpravi posledic uničujočega potresa, ki je v ponedeljek prizadel jugovzhod Turčije in severozahod Sirije. Kot so sporočili po seji vlade, bo Slovenija v okviru materialne pomoči najprej zagotovila opremo za namestitev prebivalstva, ki je zaradi potresa ostalo brez strehe nad glavo. Gre za namestitvene šotore, pihalce toplega zraka in odeje, pri čemer je ocenjena vrednost prve pošiljke skupaj s prevozom 275.400 evrov. Nadaljnjo materialno pomoč do skupne višine sredstev bo Uprava za zaščito in reševanje izvedla na podlagi nadaljnjih zaprosil ob upoštevanju razpoložljivih materialnih sredstev, so še pojasnili.

Medtem je za pomoč prek mehanizma EU za civilno zaščito danes vendarle zaprosila tudi Sirija, kar je potrdil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. V Evropski komisiji so namreč že v ponedeljek po potresu pojasnili, da je pomoč v okviru tega mehanizma na voljo tudi Siriji, a da morajo sirske oblasti podobno kot turške za to vložiti uradno zahtevo.

Profimedia
Številni prebivalci v mestih v turški provinci Hatay so ostali brez strehe nad glavo, ali pa se zaradi nevarnosti ne upajo vrniti v domove.

Na terenu slovenski reševalci

V Turčiji je od danes že dejavna slovenska enota reševalcev, ki vključuje sedem vodnikov z reševalnimi psi, tri pogodbene pripadnike civilne zaščite in enega uslužbenca Uprava za zaščito in reševanje. Kot smo že poročali, deluje v provinci Hatay, slovenski psi pa naj bi pod ruševinami že zaznali življenja. Uprava za za zaščito in reševanje je v večernih urah objavila tudi posnetek s terena, kjer pri reševanju sodelujejo slovenski reševalci.

Že včeraj je v Turčijo prispel tudi slovenski kinolog Mare Bručan, vodja šolanja in trener v šoli BM psi pomočniki ter podpredsednik Komisije za reševalne pse pri Mednarodni kinološki zvezi. Na terenu deluje z madžarsko ekipo, ki jo koordinirata on in njegov madžarski kolega. Bručan je zvečer postregel z dramatičnim posnetkom reševanja. Kot je pojasnil, so izpod ruševin uspeli rešiti dedka in vnuka.

V uničujočih potresih, ki so v ponedeljek prizadeli jugovzhod Turčije in dele sosednje Sirije, je po zadnjih podatkih umrlo več kot 15.000 ljudi.