Drama na nebu

Kitajci po sagi z balonom odpustili glavnega vremenoslovca

S.R./STA
5. 2. 2023, 15.26
Posodobljeno: 5. 2. 2023, 15.33
Deli članek:

Kitajske oblasti glede domnevnega vohunskega balona, ki so ga včeraj nad svojim ozemljem sestrelili Američani, še vedno trdijo, da je šlo za balon za meteorološke raziskave.

Profimedia
Sestrelitev kitajskega balona.

Balon, v katerega so bile zadnje dni uprte uči zainteresirane javnosti po vsem svetu, je včeraj nad Atlantskim oceanom nedaleč od obale ZDA vendarle izdahnil. Sestrelilo ga je ameriško bojno letalo F-22, s čimer so po lastnih besedah odgovorili na "nesprejemljivo kršitev" ameriškega zračnega prostora. Ameriška vlada je balon označila za manevrirni nadzorni balon, medtem ko Peking trdi, da gre za civilni balon za meteorološke raziskave, ki je nenamerno vstopil v ameriški zračni prostor.

Po incidentu je bil razrešen vodja državne meteorološke službe, so v soboto poročali kitajski mediji. Poznavalci potezo ocenjujejo kot poskus Pekinga, da vztraja pri stališču, da je bil balon, ki so ga v soboto nad svojim ozemljem sestrelile ZDA, civilno plovilo.

Zhuang Guotai je bil do petka vodja državne kitajske meteorološke uprave, vendar njegov odhod s položaja ni bil nepričakovan. Konec januarja je bil Zhuang izvoljen za vodjo političnega posvetovalnega odbora province Gansu.