Bela smrt v Alpah

Plazovi v treh dnevih terjali že 10 življenj; v dolino se je njegov pes vrnil sam ...

S.R.
5. 2. 2023, 15.10
Posodobljeno: 5. 2. 2023, 17.32
Deli članek:

V Avstriji so snežni plazovi ta konec tedna vzeli že osem življenj, drama v gorah, kjer še naprej velja velika nevarnost, pa se nadaljuje.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na območju avstrijskih zveznih dežel Tirolska in Predarlska je tudi danes na delu smrtna kosa, s katero rokujejo snežni plazovi. Že včeraj smo poročali, da je serija snežnih plazov terjala tri življenja. Umrli so smučarji, ki so se podali na strmine izven označenih prog. Število žrtev se je danes povečalo že na osem. Na vzhodu Tirolske je plaz odnesel snežni plug, pri čemer je voznik izgubil življenje. Drug plaz je terjal življenje še enega smučarja, na območju Kaunerberga in smučarskega središča St. Anton am Arlberg pa so danes izpod snega izkopali trupla še treh turnih smučarjev. Avstrijske meteorološke službe še naprej opozarjajo, da so v gorah, kjer velja 4. stopnja nevarnosti snežnih plazov, razmere zelo težave in nepredvidljive.

Reševanje so morali prekiniti

Snežni plaz je danes malo po 10. uri zasul smučarja v Längenfeldu v dolini Ötztal. O dogodku je bilo sprva znanih malo informacij, a je policija opoldne potrdila, da so ga reševalci izpod snega sicer uspeli rešiti, a je pozneje umrl. Na območju St. Antona so danes izkopali trupli 29-letnega smučarskega vodiča in njegovega 33-letnega varovanca, ki sta pod plazom končala že včeraj. Tretji član skupine, 64-letni smučar, je nesrečo preživel in je na dogajanje nemudoma opozoril reševalce. Reševalno akcijo so morali včeraj zaradi prevelike nevarnosti prekiniti, danes pa se je nadaljevala. Upanje, da je dvojica preživela, je bilo neznatno.

Od včeraj je bil pogrešan tudi 62-letni avstrijski državljan, ki je smučal na območju 2779 metrov visoke gore Hohe Aifnerspitze nedaleč od Kaunerberga. Včeraj malo po 13. uri se je domov sam vrnil njegov pes, sorodniki pa so o nevarnosti nemudoma obvestili reševalce. Tudi tam zaradi velike nevarnosti snežnih plazov iskalna akcija na tleh ni bila mogoča. Nadaljevali so jo danes, moškega pa so našli mrtvega.

Tudi voznik pluga, ki ga je plaz pokopal na vzhodu Tirolske, je bil pogrešan že od včerajšnjega dopoldneva. Danes zjutraj so tako plug kot voznika našli pod plazom v dolini Debanttal.

Samo včeraj 30 plazov

So pa reševalci uspeli rešiti eno osebo, ki jo je snežni plaz zasul na območju občine Warth v Predarlski. Plazovi so zasuli tudi več smučarjev na območju dolin Zillertal in Brixental, a so se ti uspeli rešiti sami. O novih plazovih poročajo iz Söldna in doline Kleinwalsertal, a zaenkrat še ni znano, ali so pod sabo pokopali kakšno osebo.

Pristojni so na območju Tirolske samo včeraj zabeležili 30 plazov, pri čemer so bili v 11 udeleženi ljudje. Na območju Kaltenbacha v dolini Zillertal je življenje izgubil 17-letni državljan Nove Zelandije, v dolini Kleinwalsertal pa 55-letni nemški državljan. Slednji je bil pogrešan že od petka. V petek je pod plazom umrl tudi 32-letni kitajski turni smučar.

Bela smrt kosila tudi v Švici

Še dve osebi sta pod plazom umrli v Švici. Kot poroča STA, sta se v kantonu Graubünden v soboto zjutraj ponesrečila 56-letna ženska in 52-letni moški, ki sta smučala izven označenih prog. Tretji član skupine jo je po navedbah švicarske policije odnesel brez poškodb. Reševalno akcijo so morali zaradi slabih vremenskih razmer prekiniti.