Drama na nebu

VIDEO: Sestrelili kitajski vohunski balon, ki pa naj bi bil le del večje flote

S.R.
5. 2. 2023, 07.35
Posodobljeno: 5. 2. 2023, 08.15
Deli članek:

Ameriško lovsko letalo F-22 je včeraj sestrelilo kitajski balon, ki je v zadnjem tednu lebdel nad ZDA, a se s tem vohunska saga še zdaleč ni končala.

Twitter
Ta kitajski balon ne lebdi več nad ZDA.

Vohunski balon, za katerega Kitajci sicer trdijo, da je šlo za vremenski balon, ki jim je ušel izpod nadzora, je v ameriški zračni prostor vstopil pred tednom dni. Dogodek je sprožil javno polemiko glede prijemov, ki se jih pri vohunjenju poslužujejo velesile, ter je hkrati dodatno poslabšal odnose med ZDA in Kitajsko. Nenazadnje je zaradi balona svoj napovedani obisk Pekinga preložil ameriški državni sekretar Antony Blinken.

Kot poroča tiskovna agencija Reuters, je ameriški predsednik Joe Biden že v sredo odredil sestrelitev balona, a so v Pentagonu predlagali, da se s tem počaka na trenutek, ko bo balon lebdel nad odprtim morjem, kjer po sestrelitvi ne bo predstavljal nevarnosti za civilno prebivalstvo. »Uspešno so ga sestrelili, čestitke našim pilotom, ki jim je to uspelo,« je včeraj dejal Biden. Po navedbah višjih uradnikov iz Pentagona je balon sestrelilo vojaško letalo F-22 raptor, ki je vzletelo z letalskega oporišča Langley v Virginiji. Sestrelilo ga je nad Atlantskim oceanom, in sicer približno šest navtičnih milj od ameriške obale. Morje, kjer so pristale razbitine, je razmeroma plitvo, kar bo Američanom olajšalo reševanje posameznih delov. Na območju, kjer so pristale razbitine, je že prisotnih večje število vojaških ladij.

Le del flote

Kitajska je na drugi strani sestrelitev ostro obsodila, saj še vedno trdijo, da je šlo za balon, namenjen proučevanju vremena in drugih pojavov. Navedli so, da je v ameriški zračni prostor zašel »povsem nenamerno.« »Kitajska je ZDA prosila, naj s tem opravijo mirno, profesionalno in zadržano. ZDA so vztrajale pri uporabi sile in pri tem očitno pretiravale,« je v izjavi za javnost navedlo kitajsko zunanje ministrstvo.

Še vedno ostaja odprto vprašanje, koliko informacij je Kitajski uspelo zbrati v tem tednu, ko je balon prečkal ZDA. »Po naši oceni – več bomo izvedeli, ko bomo zbrali razbitine - jim najverjetneje ni prinesel znatne dodane vrednosti v primerjavi z drugimi kitajskimi vohunskimi sposobnostmi, kot so sateliti v nizki zemeljski orbiti,« je dejal eden od predstavnikov ameriškega ministrstva za obrambo. Ameriške oblasti sicer ocenjujejo, da je bil balon zgolj del flote kitajskih vohunskih balonov, saj so v petek enega od balonov opazili tudi nad Latinsko Ameriko. »V zadnjih nekaj letih so bili kitajski baloni opaženi nad državami na petih kontinentih, vključno z vzhodno in južno Azijo ter Evropo,« je še pojasnil. Po navedbah nekaterih višjih uradnikov Pentagona naj bi jim sicer po vstopu balona v ameriški zračni prostor uspelo onemogočiti, da bi Kitajci z njim še naprej zbirali podatke. Še več, v tem času naj bi Pentagon zbiral podatke o balonu.