Hlad med ZDA in Kitajsko

Na balon se je odzval še predsednik ZDA: "Za to bomo poskrbeli"

E.J./STA
4. 2. 2023, 19.22
Posodobljeno: 4. 2. 2023, 19.29
Deli članek:

Podobne balone so Američani že lani opazili nad Havaji in drugje v Tihem oceanu.

Profimedia
Joe Biden, predsednik ZDA ni povedal natančneje, kako bo poskrbel za 'kitajski balon'.

Ameriški predsednik Joe Biden je danes dejal, da bodo ZDA "poskrbele" za kitajski balon, ki je vstopil v ameriški zračni prostor, ne da bi navedel več podrobnosti, kako naj bi to storili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Za to bomo poskrbeli," je dejal Biden, ko so ga prosili, naj komentira incident z balonom, ki je znova ohladil odnose med Washingtonom in Pekingom ter povzročil preložitev načrtovanega obiska ameriškega zunanjega ministra Antonyja Blinkna na Kitajskem.

Kratek in jedrnat

Ameriški predsednik je komentar podal po pristanku predsedniškega letala Air Force One v mestu Syracuse v zvezni državi New York, po teh nekaj besedah pa je takoj sedel v avto.

Profimedia
Kitajski balon je tema poročanja po vsem svetu.
Po poročanju ameriških medijev so danes kitajski balon, ki ga je vlada označila za manevrirni nadzorni balon, opazili nad Severno Karolino na vzhodni obali ZDA. Kitajska je medtem izrazila obžalovanje, za nenamerni vstop svojega balona v ameriški zračni prostor pa okrivila veter. Kitajsko zunanje ministrstvo je zatrdilo, da gre za civilni balon za meteorološke raziskave.

Podobne balone so že opazili

Podobne balone so Američani že lani opazili nad Havaji in drugje v Tihem oceanu. Tiskovni predstavnik Pentagona Pat Ryder je v petek dejal, da so kitajski vohunski balon opazili tudi nad Južno Ameriko, ni pa povedal natančno kje.