Cenejši kot platno

Inflacija jim požira bankovce, nov najvišji bo vreden slabih 10 evrov

G.G.
3. 2. 2023, 11.22
Posodobljeno: 3. 2. 2023, 11.28
Deli članek:

Če smo se v Evropi z inflacijo po daljšem času podrobno seznanili v lanskem letu, je v Argentini praktično »življenska« spremljevka.

Profimedia
Vrednost argentinskega pesa pada in pada.

V Argentini je v lanskem letu inflacija poskočila za skoraj 95 odstotkov, kar je celo za njihove razmere najhitrejša rast od leta 1991. Da je težava ogromna, kažejo tudi tri menjave ministrov za gospodarstvo v lanskem letu, ki nikakor ne uspejo najti recepta za zmanjšanje zadolženosti države.

Razvrednotenje denarja je povzročilo zagato pri izdajanju bankovcev. Najvišji argentinski bankovec za 1000 pesov je bil vreden le še slabih pet evrov, zato se je Argentinska centralna banka (BCRA) odločila za potezo, ki je dobra znana iz časov rajne Jugoslavije sredi 80-let prejšnjega stoletja. Izdali bodo nov najvišji bankovec za 2000 pesov, s čimer problema hiperinflacije seveda ne bodo rešili, malce pa bodo olajšali rokovanje s šopi malovrednega papirnega denarja.

Na bankovcu bosta v znak počastitve znanosti in medicine upodobljena argentinska zdravnika Cecilia Grierson in Ramon Carrillo.

Leta 1992 so argentinsko valuto vezali na tečaj ameriškega dolarja. Po finančnem kolapsu leta 2001 in 2002 so opustili vezavo in peso je strmoglavil. Je pa postal umetniški artefakt. Slikar Sergio Diaz slika na bankovce, saj so cenejši kot platno.