zaradi polovičnega plačila

Četrtina slovenskih vojakov od države zahteva 18 milijonov evrov

Mihael Korsika
3. 2. 2023, 10.36
Posodobljeno: 3. 2. 2023, 10.39
Deli članek:

Približno 1500 od dobrih 6000 pripadnikov Slovenske vojske se je že priključilo kolektivni tožbi proti državi zaradi prenizkega izplačila ur za čas pripravljenosti na delovnem mestu. V Sindikatu vojakov Slovenije natančnih izračunov nimajo, a po njihovih ocenah posamezen vojak v povprečju za obdobje zadnjih pet let zahteva nekje 12.000 evrov.

STA
H kolektivni tožbi je do zdaj pristopilo že več kot 1500 pripadnikov Slovenske vojske.

Slovenija po navedbah Sindikata vojakov Slovenije (SVS) že 19 let krši pravni red Evropske unije in nacionalno zakonodajo glede izplačila za čas pripravljenosti. Sindikat vojakov Slovenije in Sindikat ministrstva za obrambo (SMO) ministrstvu za obrambo očitata, da ne spoštuje sodb vrhovnega in evropskega sodišča glede zagotavljanja počitkov ter štetja in plačila delovnega časa pripadnikom Slovenske vojske.

Vrhovno sodišče je namreč marca lani odločilo, da je treba čas vojakove pripravljenosti v obdobjih straže šteti v delovni čas. Ministrstvo za obrambo bi tako namesto 20-odstotnega plačila za čas pripravljenosti moralo vojakom zagotoviti stoodstotno plačilo. »Ker naša zakonodaja v takšnem primeru ne ureja plačila (ureja ga le za primer pripravljenosti, ki pa se ne šteje v delovni čas), je tožniku prisodilo plačilo za delo v višini 100 odstotkov osnovne plače oziroma razliko med stoodstotno plačo in 20-odstotnim prejemkom,« so marca lani zapisali na vrhovnem sodišču.

Različna interpretacija sodbe vrhovnega sodišča

STA
Pri vsaj četrtini tožb zahtevki presegajo 25.000 evrov, pravi predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak.

Deset mesecev po sodbi vrhovnega sodišča je ministrstvo za obrambo v začetku januarja vendarle pripravilo predlog sprememb zakona o službi v Slovenski vojski, ki predvideva stoodstotno plačilo za čas pripravljenosti v obdobjih straže.

Dva tedna pozneje je ministrstvo iz predloga novele umaknilo rešitev glede vojaških straž, ker se v dveh vojaških sindikatih s predlagano rešitvijo niso strinjali, so v začetku tedna pojasnili na obrambnem ministrstvu.

»Sindikati so s tožbo na evropskem in vrhovnem sodišču dosegli, da se mora čas vojaka, prebit na straži, v celoti šteti v delovni čas, zdaj, ko je ministrstvo sledilo sodbam, pa ti isti sindikati temu nasprotujejo,« so nam včeraj sporočili z ministrstva za obrambo. Ob tem pravijo, da zaradi te blokade ministrstvo ne more implementirati sodb evropskega in vrhovnega sodišča.

Sindikata nasprotno krivdo valita na ministrstvo. Sindikata se nista strinjala z interpretacijo obrambnega ministrstva, da se sodba vrhovnega sodišča nanaša zgolj na plačilo pripravljenosti za čas straže, ne pa za druge oblike pripravljenosti na delo, je pojasnil predsednik Sindikata vojakov Gvido Novak

V enem letu odšlo več kot 130 pripadnikov SV Kadrovske težave v Slovenski vojski se nadaljujejo. Januarja letos je stalna sestava Slovenske vojske štela 6168 pripadnikov, kar je dobrih 130 pripadnikov manj kot pred enim letom, je razvidno iz podatkov, ki nam jih je posredovalo ministrstvo za obrambo.

»Torej v veljavi ostajajo določbe, ki omogočajo kršenje pravice do počitka pripadnikom SV že 19 let in kršitve se bodo nemoteno nadaljevale. Dodatek za delovni čas v času pripravljenosti na delovnem mestu pa ostaja enako le 50 odstotkov urne postavke, ne glede na sodbo vrhovnega sodišča, da je takšen čas treba v celoti šteti v delovni čas in ga plačati s stoodstotno urno postavko,« je pojasnil Gvido Novak. Ob tem je poudaril, da je ministrstvo lani na spletni strani zagotovilo, da bo izplačalo razlike od že izplačanih 50 odstotkov do 100 odstotkov za obdobje zadnjih petih let.

Četrtina vojakov se je pridružila kolektivni tožbi

Zaradi neodzivnosti ministrstva glede ureditve plačil za čas pripravljenosti se po navedbah Gvida vse več pripadnikov Slovenske vojske priključuje kolektivni tožbi proti državi zaradi razpolovljenega plačila v času pripravljenosti. Samo v zadnjih štirih mesecih se je kolektivni tožbi priključilo več kot 300 pripadnikov. Do danes je po navedbah Gvida h kolektivni tožbi pristopilo že več kot 1500 vojakov, časnikov in podčasnikov, kar predstavlja četrtino vseh pripadnikov Slovenske vojske.

V sindikatu nimajo natančnih izračunov, kakšen je celoten znesek, ki ga od države zahtevajo vojaki. Pri vsaj četrtini tožb zahtevki presegajo 25.000 evrov. Ocenjujejo, da v povprečju vsak pripadnik SV, ki se je priključil kolektivni tožbi, zahteva nekje 12.000 evrov zaradi znižanega plačila za čas pripravljenosti, je povedal Novak. Slovenska vojska ima trenutno dobrih 6100 pripadnikov, približno četrtina slovenskih vojakov od države torej zahteva skupno 18 milijonov evrov.