Rio Tinto

Rudarski gigant izgubil radioaktivno kapsulo

J.P.
30. 1. 2023, 08.10
Posodobljeno: 30. 1. 2023, 08.13
Deli članek:

Območje je k sreči praktično neposeljeno, a incident ne bo dobro vplival na že načeti ugled podjetja.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Rudarski gigant Rio Tinto je na lovu za radioaktivno kapsulo, ki je izginila nekje na zahodu Avstralije.

V kapsuli je manjša količina radioaktivnega cezija-137, ki bi ob stiku lahko povzročil resno obolenje.

Izgubljen je bil nekje med mestoma Newman in Perth, med katerima je približno 1400 kilometrov. Kaj je šlo narobe, še ni znano, interna preiskava pa že poteka.

Za transport zadolen pogodbenik

Kapsula je rudnik Gudai-Darri zapustila 12. januarja. Njeno izginotje je bilo prijavljeno 25. januarja. Za transport so najeli izvajalca. Prisotnost kapsule v paketu so potrdili z Geigerjevim števcem, s katerim se določa stopnja sevanja.

Pristojni so opozorilo zaradi sevanja izdali za celotno Zahodno Avstralijo, ki je največja avstralska zvezna država.

Majhna srebrna kapsula, v kateri se nahaja radioaktivna snov, je premera šest milimetrov in dolžine osem milimetrov. Izpostavljenost tej relativno majhni količini je primerljiva z desetimi rentgeni v eni uri oziroma količini naravnega sevanja, ki smo ji izpostavljeni v enem letu.

Območje, kjer je izginila kapsula, je eno najbolj odročnih in najredkeje poseljenih v Avstraliji. Izven Pertha živi le vsak peti prebivalec Zahodne Avstralije. Vseeno pristojne skrbi, da jo je kdo opazil in pobral.

Rio Tinto si očitno le ne bo tako hitro popravil ugleda, potem ko je uničil 46.000 let stare kamnite tvorbe avstralskih domorodcev, da je lahko razširil rudnik železa.