Vučić: pripravljen sem odstopiti

Kosovski specialci streljali na vozilo s Srbi, enega so zadeli

E. J.
23. 1. 2023, 15.27
Posodobljeno: 23. 1. 2023, 16.14
Deli članek:

Dogodek s streljanjem se je zgodil zatem, ko je srbski predsednik in vodja SNS Aleksandar Vučić svojim kolegom sporočil, da je pripravljen odstopiti, "če kdo misli, da lahko naredi bolje". Kaj to pomeni?

Profimedia
Pripadniki posebne kosovske policije ROSU so danes streljali na vozilo, v katerem sta bila dva Srba. Avtomobil je preluknjan, ena oseba pa ranjena.

Pripadniki posebne kosovske policije ROSU so danes okoli 11.30 v bližini kontrolne točke Bistriški most, na cesti Kosovska Mitrovica-Leposavić, streljali na vozilo, v katerem sta bila dva Srba, je sporočil srbski urad za Kosovo.

Takrat je bil, kot so navedli, ranjen Miljan D., njegov sovoznik Dušan S. pa nepoškodovan. Avtomobil je bil preluknjan, poročajo srbski mediji. Miljan je bil ustreljen v levo stran prsnega koša in ima strelno rano ter so ga prepeljali v bolnišnico v Kraljevu, piše v sporočilu za javnost, poroča hrvaški portal N1.

"Pripadniki ROSU so na srbsko vozilo in Srbe v njem streljali z rafali samo zato, ker niso želeli dovoliti, da bi jih ROSU brez podlage in razloga nadlegovala," piše v izjavi. Kot poudarja srbski urad za Kosovo in Metohijo, Kurtijevi specialci "nimajo kaj iskati na severu Kosova, pa tudi na tej nadzorni točki, ki je bila nezakonito in nezakonito postavljena in s katere nadlegujejo srbsko ljudstvo, ki gre mimo vsak dan".

Profimedia
Srbski predsednik in vodja SNS Aleksandar Vučić svojim kolegom sporočil, da je pripravljen odstopiti.
Zahod stisnil Srbijo, veliki prepiri zaradi Kosova, Vučić: Pripravljen sem odstopiti

Dogodek s streljanjem se je zgodil zatem, ko je srbski predsednik in vodja SNS Aleksandar Vučić svojim kolegom sporočil, da je pripravljen odstopiti, "če kdo misli, da lahko naredi bolje", potem ko je vrh stranke v nedeljo zvečer "izvedel za pritisk Zahoda na Srbijo glede Kosova", so poročali 'Vučićevi provladni mediji', poroča hrvaški portal Index.

Čez dan danes naj bi bila seja srbske vlade, na kateri naj bi razpravljali o predlogu za Kosovo. Vodstvo naprednih strank se je sestalo pred današnjo sejo vlade, na kateri je bil Vučić povabljen, naj poroča o pogovorih z odposlancema ZDA in EU, nato pa je napovedal, da bo ob 20. uri nagovoril javnost.

Nesoglasja in poročanje medijev o domnevno napovedanem Vučićevem umiku si je mogoče razlagati kot ustvarjanje ozračja, v katerem mora srbski predsednik storiti korake, ki jih glede Kosova od njega pričakujeta Washington in Bruselj, ter uskladitev z EU zunanjo politiko in uvedbo sankcij proti Rusiji.

Vučić je v petek po srečanju s predstavniki ZDA in EU izjavil, da je Srbija pripravljena sprejeti koncept evropskega načrta in delati na implementaciji predlaganega sporazuma o dialogu s Kosovom. To je novinarjem posredno potrdil tudi posebni predstavnik EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak, ki je dejal, da je Vučić "pokazal odgovoren pristop" in "pripravljenost sprejemati težke odločitve v interesu miru in evropske perspektive Srbije".  Vučić je novinarjem povedal, da je v pogovoru z ameriško-evropsko peterico pokazal "vso zaskrbljenost in zadržanost" glede "ene pomembne teme", ni pa navedel, kaj je to, in zatrdil, da o tem ne more govoriti, ker načrt ni javen.

Opozicija napada Vučića

Po tem srečanju se je Vučić znašel pod pritiskom dela opozicije, od pripomb, da ne more biti solo igralec pri pomembnih vprašanjih za državne in nacionalne interese, in zahtev, naj bistvo predloga pojasni pred parlamentom, do vztrajanja, da sporazum podpiše čim prej.

Radio Free Europe (RFE) je ob sklicevanju na načrt EU, s katerim se je seznanil, sporočil, da dokumenta za obe strani predvideva spoštovanje ozemeljske celovitosti, nedotakljivost meja, priznanje državnih simbolov in posebno ureditev za srbske skupnosti na Kosovu. Dokument po poročanju RSE ne omenja izrecno medsebojnega priznanja ali članstva Kosova v Združenih narodih, pri čemer Kosovo vztraja.

Tudi visoki funkcionarji Vučićeve stranke, ki obvladuje vlado in parlament, nimajo enotnega pogleda na rešitev kosovskega vprašanja. Posamezni uradniki so poskušali, kot piše portal Index, 'pametovati', govorili so, da nadaljnjih pogajanj z EU in ZDA o Kosov) niti slučajno ne bi smeli sprejeti, je objavil portal Pink in zatrdil, da je Vučić “vse to potrpežljivo poslušal, nato pa rekel, da se bo umaknil, če bo kdo mislil, da zmore in zna bolje." Dejal je, da bo, "če se ljudje nočejo pogajati in če kdo misli, da moramo državo gospodarsko uničiti", "vodenje prepustil pametnejšim od mene".

Pred srečanjem z ameriško-evropskim peterčkom so nekateri beograjski mediji trdili, da je Srbija pred ultimatom, ali bo sprejela načrt Berlina in Pariza o Kosovu ali pa se bo soočila s posledicami, ki ne izključujejo sankcij.

Vučićevi sodelavci: Odstop bi pomenil konec SNS in 'najtemnejši scenarij'

Vučićevo sporočilo, da bo "vodenje prepustil pametnejšim od sebe", sta komentirala dva njegova tesna sodelavca. "Pakirate vi, pakiramo tudi mi! Ali se bomo vsi skupaj borili za Srbijo ali pa vse to nima več smisla!" naj bi Vučiću povedal predsednik IO SNS Darko Glišić"Če bo predsednik Vučić vztrajal in odstopil, mislim, da je to konec SNS in konec kariere, ki jo je imela SNS na politični sceni Srbije. Mislim, da bo potem sledilo nekaj, kar je najslabše in najbolj črn scenarij za Srbijo, ki si ga ne morem niti zamisliti,« je v oddaji Hit TV Pink dejal Glišić.

Podobno sporočilo je v ponedeljek zjutraj poslal tudi visoki funkcionar SNS in predsednik srbskega parlamenta Vladimir Orlić, ki je dejal, da bo, če Vučić odide s čela države in SNS, to "popolna katastrofa" za državo. "Si predstavljate, da Srbijo vodi nekdo drug kot Vučić? Ne boste našli nobenega člana SNS, ki bi rekel kaj drugega kot to, da Vučić vodi tako stranko kot Srbijo," je dejal Orlić.

Vučić SNS vodi od izvolitve takratnega vodje stranke Tomislava Nikolića za predsednika Srbije leta 2012, drugi petletni mandat šefa države pa je začel po prepričljivi zmagi na volitvah aprila 2022. Po ustavi Srbije, ne more kandidirati za tretji mandat.