Tako nevarna je lahko

VIDEO: Močna burja v Novi Gorici skoraj prevrnila domačinko

P.K.
23. 1. 2023, 15.01
Posodobljeno: 23. 1. 2023, 15.21
Deli članek:

Vremenoslovci so že prejšnji konec tedna napovedovali, da bo sever Primorske prizadela zelo močna burja, kar se je uresničilo, tako Vipavci in Goričani že od sobote izkušajo zelo močne sunke vetra. Hitrosti se gibljejo med 130 in 150 kilometrov na uro.

Primorske Novice
Uboga domačinka se je komaj 'borila' z vetrom.

Ženska, ki je v Novi Gorici na prehodu za pešce prečkala cesto, se je zaradi sunkov vetra komaj obdržala na nogah. Tako zelo je pihalo, da jo je veter potiskal po svoje, poleg tega ji je odnesel pokrivalo. 

Na Vipavskem in Goriškem burja največkrat zapiha, ko visok zračni pritisk nad Srednjo Evropo potiska hladen zrak iz notranjosti čez hribovja v nižine. Sunki burje pogosto presežejo 150 km/h, včasih tudi 200 km/h, največja neuradno izmerjena hitrost burje v sunku na Vipavskem pa je 235 km/h. 

Tako močan veter močno kroji življenje domačinov. Vpliva tudi na promet, ki se že pri hitrosti okoli 100 km/h, odvija počasi, za tovorna vozila s ponjavami pa velja, da v teh primerih ne bi smela voziti, saj jih burja zaradi njihove velike bočne površine z lahkoto prevrne. 

Danes denimo zaradi hude burje tako velja omejitev promet ne samo na hitri cesti, ampak tudi po regionalnih cestah v Vipavski dolini. "Kljub temu številni vozniki tovornih vozil prepovedi vožnje ob močni burji čez vikend niso upoštevali, zato so jih policisti kaznovali. Za zagotavljanje večje prometne varnosti z nadzorom prometa nadaljujejo tudi danes ter preverjajo, če vozniki upoštevajo omejitev prometa zaradi vremenskih razmer," so sporočili iz Policijske uprave (PU) Nova Gorica.

Požvižgali so se na prepoved

V soboto so policisti ukrepali zoper pet voznikov tovornih vozil in jim izdali plačilni nalog. Prav tako so uvedli prekrškovni postopek zoper pet gospodarskih družb. V nedeljo pa so prometni policisti zaradi neupoštevanja zapore ceste oz. prepovedi vožnje v času močne burje ukrepali zoper 21 voznikov tovornih vozil, prav tako so kaznovali tudi 17 pravnih oseb, zoper dva voznika pa uvedli hitri postopek z odločbo.

V čem je problem?

Omejitve v prometu zaradi vetrovnih razmer veljajo predvsem za tovorni promet, saj tovornjakom zaradi višine grozi večja nevarnost, da jih močni sunki vetra lahko prevrnejo. Prav tako je nevaren bočni veter, ki vpliva zlasti na večja oz. vozila z večjimi bočnimi površinami z večjo maso, kot so tovorna vozila, avtobusi, vozila s ponjavami in druga, moč vetra pa se stopnjuje tudi s hitrostjo motornih vozil.

Policisti postaje prometne policije Nova Gorica so zaradi neupoštevanja zapore ceste oz. prepovedi vožnje v času močne burje samo v januarju izvedli skupno 50 ukrepov. Predpisana globa zaradi neupoštevanja zapore posamezne ceste je 200 evrov za voznika tovornjaka in 1000 evrov za pravno osebo.

Zadnje informacije

Ob tretji uri popoldne je s prometnoinformacijskega centra prišla informacija, da je vipavska hitra cesta med Nanosom in Selom, ki je bila dopoldan zaradi burje zaprta v obe smeri za vsa vozila, znova odprta. Še vedno pa na tem odseku velja prepoved prometa za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami.